DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Festivālā «Lampa» RTU zinātnieki ieskicēs nākotnes inovācijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sarunu festivālā «Lampa», kas notiks 20. un 21. augustā Cēsīs un tiešsaistē, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina satikt harizmātiskus zinātniekus, kuri vedīs ceļojumā tuvā nākotnē, iezīmēs inovāciju un sabiedrības iesaistes lomu, prognozēs būvniecības un pārtikas industrijas attīstību, kā arī ļaus ieskatīties Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) noslēpumos.

RTU skatuve «Pietura 2030» šogad atradīsies Ruckas muižas parkā Cēsīs, Piebalgas ielā 19. Visām diskusijām būs iespējams sekot līdzi arī tiešraidē RTU Facebook.

Iezīmējot katra indivīda un kolektīvo ietekmi, RTU ar partneriem aicinās diskutēt par nākotni pēc desmit gadiem – nākotnes sadarbības ekonomiku, klimatam draudzīgu lauksaimniecību un nākotnes pārtiku, apritīgām ēkām, inovācijām, kosmosu un Eiropas zaļo kursu. Divu dienu laikā notiks astoņas diskusiju sesijas, kurās piedalīsies dažādu jomu eksperti un zinātnieki no Latvijas un ārvalstīm. RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna sestdien, 21. augustā, plkst. 11.00 piedalīsies diskusijā par inovācijām kā ilgtspējas un pārmaiņu atslēgu. Kopā ar citiem ekspertiem viņš meklēs atbildi uz jautājumu, vai koprade ar jaunuzņēmumiem ir labākais veids, kā lieliem uzņēmumiem un organizācijām atmodināt novatoru sevī, un kāpēc tas ir tik sarežģīti.

Savukārt RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes vadošais pētnieks un 3D betona drukāšanas zinātniskās laboratorijas vadītājs Māris Šinka plkst. 13.00 iesaistīties sarunā par aprites ekonomiku būvniecībā un nākotnes inovācijām, kas padarīs nozari klimatam draudzīgāku. RTU sadarbībā ar lielāko sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotāju Baltijas reģionā SIA «Sakret» šopavasar atklāja Baltijā pirmo 3D betona drukāšanas laboratoriju. Tikmēr nākotnes ēdienkarte un Covid-19 ietekme uz pārtikas nozari tiks apspriesta plkst. 15.00. Diskusijā piedalīsies RTU programmas «Apvārsnis 2020» projekta «Cities 2030» vadītāja, SIA «BIORGANIK5» dibinātāja Iveta Cīrule.

Sestdien plkst. 17.00 diskusijā aktīvi varēs iesaistīties jebkurš, jo RTU ar partneriem rīkos interaktīvu sesiju «Sabiedriskā zinātne – vai ikviens no mums var būt zinātnieks jau šodien?». Vai Latvijas zinātnieki un sabiedrība ir gatavi sadarboties, ko nozīmē – būt daļai no pētījuma, un vai, kļūstot par sabiedrisko zinātnieku, ikviens var palīdzēt mazināt klimata pārmaiņas? Ar savu pieredzi, kā izmantot sabiedrisko zinātni dažādu sabiedrības grupu izglītošanā, paradumu maiņā un politiskas veidošanā, stāstīs RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta profesore Andra Blumberga. Viņa īsteno nebijušu energoefektivitātes projektu Latvijā.

Iejusties zinātnieka ādā un nonākt CERN sestdienas vakarā plkst. 19.00 palīdzēs fiziķis, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra vadītājs Kārlis Dreimanis. Viņš būs viens no aizrautīgajiem zinātniekiem, kurš dalīsies pētnieku stāstos, kas aizvedīs no kosmosa līdz jūras dzīlēm.

«Pietura 2030» programma – ej.uz/Pietura2030Programma Uz sarunām aicina RTU, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) koprades kontaktpunkti «EIT Climate-KIC Hub Latvia» un «EIT Food Hub Latvia», Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, Nīderlandes Karalistes vēstniecību, SIA «Rimi Latvia» un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI