DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: investīciju projektu piektajā kārtā pašvaldībām piešķirti aizdevumi 27 projektu realizēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā (MK) atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais MK rīkojuma projekts “Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai”, piešķirot valsts aizdevumu tiem pašvaldību investīciju projektiem, kas izvērtēti projektu pieteikumu piektajā kārtā. Pašvaldībām investīciju projektu īstenošanai būs pieejami vairāk nekā 8 milj. Eiro, lielākie no tiem pēc finansējuma apjoma – Grobiņas novada daudzfunkcionālās pašvaldības ēkas atjaunošana, centrālas ielas pārbūve Gulbenē un apjomīga ceļa segumu atjaunošana vairākās vietās Daugavpils novadā. 

Atbalstīti 27 projekti 14 pašvaldībās - Dobeles novadā, Ogres novadā, Balvu novadā, Smiltenes novadā, Aizkraukles novadā, Gulbenes novadā, Jūrmalas valstspilsētā, Ķekavas novadā, Tukuma novadā, Augšdaugavas novadā, Dienvidkurzemes novadā, Limbažu novadā, Rīgā un Jēkabpils novadā.

  • Arī piektajā kārtā populārākais aizdevuma mērķis ir pašvaldības transporta infrastruktūras attīstība –  atbalstīti 19 projekti no 11 pašvaldībām (aizdevums 4 882 322,49 Eiro). Tiks veikti Viļakas novada ielu un autoceļu remontdarbi, izbūvēts ielu apgaismojums Balvu pilsētā, gājēju un velosipēdu celiņa izveide Limbažu novadā, lietus ūdens kanalizācijas sistēmu izveide Ogrē, kā arī īstenoti citi transporta infrastruktūras projekti.
  • Pašvaldības ēku energoefektivitātes pasākumu mērķī atbalstīti 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 760 533,13 Eiro) - Auces vidusskolas ēkas fasādes siltināšana un pašvaldības ēkas atjaunošana Ogrē.
  • Attālināto un bezkontakta pakalpojumu attīstībai tiks īstenoti 3 projekti Rīgā (aizdevums  1 033 116,00 Eiro), kā viens no tiem - vienotās ģeotelpiskās informācijas sistēmas GeoRīga pilnveidošana.
  • Ēku vai tās daļu pielāgošana pašvaldības pakalpojumu sniegšanai – atbalstīti 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 1 286 245,98 Eiro) Grobiņā un Jēkabpils novadā, kur tiks veikta ambulances-aptiekas ēkas atjaunošana sociālā centra vajadzībām.
  • Bet īres dzīvokļu izveidošanai tiks pārbūvēta ēka Ilūkstes novadā (aizdevums 387 858,86 Eiro).  

Šajā kārtā atbalstīto projektu kopējais finansējums ir 10 223 013,68 Eiro, savukārt aizņēmuma apmērs – 8 350 076,46 Eiro.

Kā ziņots iepriekš, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašināja pašvaldību iespējas aizņemties, papildinot aizdevumu programmu ar iespēju projektus pieteikt arī: pašvaldības ēku pielāgošanai pašvaldības pakalpojumu sniegšanai; īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona; pašvaldības meliorācijas sistēmas infrastruktūrai; būvprojektu izstrādei nozīmīgiem un lieliem investīciju projektiem, kā arī pašvaldību uzsākto investīciju projektu pabeigšanai. Tāpat, lai mazinātu Covid-19 izplatību, programmā iekļauts VARAM ierosinājums pašvaldībām saņemt valsts aizdevumu sociālo aprūpes centru pārbūvei vai pielāgošanai atbilstoši higiēnas prasībām.

Arī piektajā kārtā svarīgs kritērijs aizdevuma saņemšanai ir projekta augsta gatavība – projekti būs jāpabeidz līdz 2022. gada beigām. Investīciju projektu pieteikumu iesniegšana paredzēta līdz katra mēneša pirmajam datumam, bet ne vēlāk kā līdz šī gada 1. novembrim. Valsts aizdevuma saņemšanai piesakoties, pašvaldībām jāņem vērā, ka investīciju projekta aizdevuma apmērs nevar būt lielāks par 85% no kopējām izmaksām, un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 15%.

Ar atbalstīto projektu sarakstu var iepazīties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI