DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Ministrs Plešs tikās ar “Balticovo” pārstāvjiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 12. augustā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) piedalījās darba vizītē A/S “Balticovo” Iecavā,  kur notika Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kameras “Agrichamber” izbraukuma valdes sēde.

Tikšanās ievaddaļā A/S “Balticovo” iepazīstināja ar savu darbību un veiktajiem modernizācijas pasākumiem:  uzstādot jaunas industriālās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas; veicot progresīvu putnu mēslu pārstrādi, nododot tos EGG ENERGY ražotnei, kas ir biogāzes rūpnīca; iekārtojot jaunas novietnes putniem brīvā pastaigā, kā arī informēja par uzņēmuma nākotnes perspektīvām. Darba vizītes noslēgumā tika organizēta A/S “Balticovo” ražotnes apskate.

Ministrs Plešs: “Vēlos uzsvērt, ka Eiropas Zaļais kurss drīzāk jāuztver kā iespēja, nevis apgrūtinājums, un katrai nozarei ir jāpieliek roka, lai kopīgiem spēkiem mums izdotos sasniegt klimata atveseļošanas mērķus. Protams, bez izaicinājumiem neiztikt, taču, tiekoties ar lauksaimniecības nozares pārstāvjiem un uzņēmējiem, redzu, ka liela daļa lauksaimnieku ir gatavi virzīties uz ilgtspējīgu saimniekošanas modeli un rūpēties ne vien par sava uzņēmuma izaugsmi, bet arī apkārtējās vides veselību. A/S “Balticovo” ir lielisks piemērs, kam izdevies gan pielāgoties patērētāju prasībām, gan piekopt ilgtspējīgu uzņēmējdarbības praksi. Tiesa, tas nav vienā dienā paveicams uzdevums, un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpinās būt par uzticamo sabiedroto, veidojot dialogā balstītu politiku ar nozares pārstāvjiem.”

Ministrs atzinīgi uzteica A/S “Balticovo” īstenoto praksi uzņēmuma ilgtspējas veicināšanā, īpaši akcentējot piekopto bezatkritumu aprites ekonomikas modeli, kas var kalpot par piemēru citiem komersantiem. Tāpat A/S “Balticovo” produkcijas iepakojums ir ražots no dabai draudzīgiem materiāliem, piemēram, no kartona un otrreiz pārstrādātas plastmasas.

Tikšanās laikā biedrības “Agrichamber” pārstāvji un lauksaimnieki iepazīstināja ministru ar nozares aktualitātēm un pieredzes stāstiem, kas tiešā veidā ir saistīti ar Eiropas Zaļā kursa izvirzītajiem mērķiem; tostarp uzsverot kā izaicinājumus, tā ieguvumus, kas izriet no Eiropas Savienības dalībvalstu apņemšanās līdz 2030. gadam atvēlēt 25% no lauksaimniecībā izmantojamās platības bioloģiskai saimniekošanai.

Sēdes laikā pārrunāti ar nozari saistītie jautājumi – ministrs klātesošos informēja par aktuālo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) darbā, kā arī kopīgi diskutēja par pesticīdu lietošanu lauksaimniecībā – par lietošanas biežumu, ietekmi uz veselību un citiem aspektiem, sarunā nostiprinot VARAM pozīciju panākt, ka ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanai jābūt atbildīgai, stingri regulētai un jākalpo nevis par profilaktisku pasākumu, bet drīzāk kā aizsardzības līdzekli, kad citu, dabai draudzīgu alternatīvu nav. Vienlaikus ministrs un nozares pārstāvji ir vienisprātis, ka abām pusēm aktīvāk jāinformē sabiedrība par klimata pārmaiņām, lauksaimniecības attīstību un vides aizsardzības jautājumiem, lai tādējādi spēcinātu dialogu starp publisko un privāto sektoru, kā arī sabiedrību.

Ministrs Plešs uzsācis reģionālo vizīšu ciklu, lai tiktos ar lauksaimniekiem un pārrunātu viņiem aktuālākos ministrijas kompetencē esošus jautājumus, tostarp Eiropas Zaļā kursa uzstādītos mērķus un nozares “zaļināšanās” iespējas. Līdz šim ministrs ticies ar Latvijas Biškopības biedrības pārstāvjiem, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociāciju, apmeklējis SIA “Pampāļi” saimniecību Saldus novadā, kā arī ir ticies ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību “LATRAPS” un organizāciju “Zemnieku saeima”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI