DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Rīgas dome
Izglītības, kultūras un sporta departaments
10. augustā, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Rīgas Hanzas dienās notiks daudzveidīga kultūras notikumu programma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Laikā, kad svinam Rīgas dzimšanas dienu, šogad no 19. līdz 22. augustam, risināsies 41. starptautiskās Hanzas dienas, un Rīga savu vēsturisko piederību Hanzas savienībai atzīmēs ar mākslas un kultūras programmu “Kuģot gadsimtos”. Ikviens interesents varēs apmeklēt Hanzas tirgu, doties pastaigu maršrutos, iesaistīties virtuālā jauniešu programmā, vērot muzikālus notikumus, vides instalācijas un izstādes.

Vēsturiski Rīga bija pilsēta, kas akceptēja brīvu tirdzniecību, tādēļ kļuva par vienu no nozīmīgākajām Hanzas pilsētām viduslaikos. Vairāk nekā 300 gadus Hanzas tirgotājus 400 pilsētās vienoja trīs vērtības – ūdens, pilsēta un brīvība. Godājot šīs vērtības un vienlaikus respektējot šodienas epidemioloģiskās piesardzības prasības, Hanzas dienu programmā iekļauti vairāki pastaigu maršruti, tirgus, muzikāli notikumi, virtuāli pasākumi, jauniešu aktivitātes, vides instalācijas un izstādes. Lai gan pandēmijas apstākļos ne visi Hanzas dienu mākslas un kultūras programmas notikumi būs vērojami klātienē, ikviens varēs sekot tiem līdzi attālināti tīmekļa vietnē www.rigahanza.lv vai vērot notikumus lielformāta ekrānos Doma laukumā, Brīvības laukumā un Vērmanes dārzā, kas vienlaikus kalpos arī kā Hanzas dienu virtuālie informācijas centri. Ekrānos varēs skatīt arī ārvalstu Hanzas pilsētu sagatavotos video sveicienus.

Hanzas dienu atklāšanas ceremonija ar Orķestra “Rīga” māksliniecisko sniegumu notiks 19. augustā, un ikvienam interesentam būs iespēja pasākumu verot tīmekļa vietnē www.rigahanza.lv, kā arī pilsētā izvietotajos lielformāta ekrānos.

Iepriecinot klausītājus gan Rīgā un visā Latvijā, gan arī Hanzas savienības pilsētās, 20. augustā Rīgas Doma dārzā notiks koncertuzvedums “Kuģot gadsimtos”, kur galveno varoņu – Hanzas vērtību un metaforu lomās iejutīsies dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, aktieris Artis Robežnieks, gleznotāja Kristīne Kutepova, horeogrāfe Egija Abaroviča, dzejnieks Toms Treibergs un Rīgas Pantomīmas dalībnieki Andra Apiņa vadībā. Koncertuzveduma radošajā komandā darbojas un uzvedumā piedalīsies arī mūziķi Raimonds Petrauskis, Oskars Petrauskis, Ernests Mediņš un Ieva Saliete. Koncertuzvedums  būs skatāma Hanzas dienu tīmekļa vietnē un lielformāta ekrānos pilsētvidē. Ielūgumus koncerta apmeklējumam klātienē var saņemt, rakstot uz e-pastu vefkp@riga.lv, norādot ielūgumu skaitu un apmeklētāju vārdu, uzvārdu. Pie ieejas koncertā būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments.

Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā “HANSEartWORKS” mūzika mīsies ar īpaši radītu gaismas scenogrāfiju. Koncertā skanēs baroka meistaru mūzika vijolnieces Agneses Kanniņas, klavesīnistes Gertrudas Jerjomenko, tenora Anša Bētiņa, soprāna Žannas Marijas Leljevras, DJ Monsta un Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” izpildījumā. Arī šo koncertu varēs vērot svētku tīmekļa vietnē un lielajos ekrānos. Bezmaksas ielūgumi uz koncertu būs pieejami no 17. augusta Rīgas Svētā Pētera baznīcas kasē. Ieeja koncertā, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Mūzika būs baudāma arī 21. augustā no plkst. 16.00 Ķīpsalas pludmales zonā koncertā “Muzikāls launags Daugavmalā”. Klausītāji varēs tikties ar daudziem iemīļotiem skatuves māksliniekiem – Kristīni Prauliņu un grupu “The Soulful Crew”, apvienību “ZeMe” un Laumu Bērzu, grupu “Neaizmirstulītes”, Daumantu Kalniņu un “The Jokers”, kā arī Ralfu Eilandu. Ieeja pasākumā ir bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Hanzas dienas nav iedomājamas bez tirgošanās aktivitātēm, tāpēc iedzīvotājiem 21. un 22. augustā būs iespēja apmeklēt Hanzas tirgu un paviesoties vairākos tirgus plačos – Rātslaukumā, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pakājē, Bastejkalnā, Vērmanes dārzā un Esplanādē, kur varēs iegādāties amatnieku darinājumus, izsmalcinātus kulinārijas šedevrus, Hanzas pilsētu suvenīrus, vērot ielu performances un ceļojošo mākslinieku uzstāšanos. Tirgū piedalīsies sešas Latvijas Hanzas pilsētas – Rīga, Limbaži, Kuldīga, Cēsis, Straupe, Koknese un Valmiera, tādējādi savienojot Hanzas tirgu vienotā veselumā.

Šajās dienās pilsētā būs apskatāmas arī vairākas izstādes. Vērienīgs kultūras notikums būs baudāms Rīgas mākslas telpā, kur mākslinieki – Hanzas pilsētu pārstāvji īpaši šim notikumam radījuši jaunus autordarbus, par vienojošu motīvu izvēloties tēmu “Hanzas jaunais zelts”. Izstādē piedalīsies 30 mākslinieki no Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Vācijas un Zviedrijas, pārstāvot 20 Hanzas savienības pilsētas. Savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā tiks izvietota otra izstādes daļa, kuru veidos glezniecības un grafikas mākslas darbi, kas tapuši klasiskās tehnikās un pieejās. Ieeja abās izstādēs bez maksas. Ikvienam interesentam būs iespēja mākslu sastapt arī 11. novembra krastmalas gājēju zonā, kur iedzīvotāji varēs apskatīt vides objektu ansambli “Hanzas Vektors Rīgā”, infografiku izstādi “Hanzas pilsētas”, kā arī Lībekas stendu izstādi “Ceļš uz godīgās tirdzniecības Hanzu”. Izstāde “Arheoloģiskas liecības par Hanzas tirdzniecību Rīgā” būs skatāma Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā.

Līdztekus koncertiem un izstādēm, ikvienam būs iespēja iesaistīties interaktīvā pastaigu maršrutā “Hanzas liecības Rīgā” un vērot Hanzas dienu noslēguma ceremoniju.

Hanzas dienu notikumus papildinās arī youthHansa aktivitātes, kurās Rīga apvienos Hanzas savienības kultūrvēsturisko mantojumu un mūsdienu Hanzas savienības pilsētu izaicinājumus par tēmām  klimata pārmaiņas, pilsētas un ūdens mijiedarbību, sabiedrības, tostarp jauniešu, iesaiste lēmumu pieņemšanā un pilsētas attīstībā. Programma tiks pilnībā īstenota tiešsaistē, aicinot pievienoties daudz lielāku jauniešu skaitu, nekā ierasts. Atzīmējot 41. starptautiskās Hanzas dienas, notiks arī vairāki starpinstitucionāli un starptautiski pasākumi.

41. starptautiskās Hanzas dienas atbalsta Rīgas dome, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar galvaspilsētas kultūras iestādēm.

Hanzas dienu pasākumi kuplinās šogad galvaspilsētā notiekošo Rīgas vasaras kultūras programmu, kas risināsies līdztekus Hanzas dienas aktivitātēm. Hanzas dienu pasākumu programma pieejama tīmekļa vietnē www.rigahanza.lv.

Hanzas dienu pasākumi notiks saskaņā ar tobrīd spēkā esošajiem epidemioloģiskās drošības nosacījumiem, programmā iespējamas  izmaiņas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI