DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sveicam dzimšanas dienā žirafīti Vakiliju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pavisam nesen no Austrijas uz Rīgas Zooloģisko dārzu pārvestā žirafu meitene Vakilijai šodien svin savu divu gadu dzimšanas dienu. Svinības gan norit klusi un bez viesu klātbūtnes, jo jaunā zoodārza iemītniece vēl nav pilnībā apradusi ar jauno mītni un nepazīstamiem cilvēkiem, taču svētku mielasts jau nobaudīts un izrādījies varen garšīgs. Neklātienē to gatavoja Asne Beķere, kura pirmā atsaucās zoodārza aicinājumam ar savu 25 EUR ziedojumu apmaksāt žirafītes dienas maltīti, kuras sastāvā ir trīs veidu īpašās granulas, kā arī minerālu piedevas un lucernas pulveris. Savukārt otrdien un trešdien žirafītes barotāju gods pienāksies attiecīgi Inesei Dudarevai un Vinetai Daņiļevičai. Kopumā saņemta 21 dāvana, bet… Vakilija, protams, ar nepacietību gaida arī vēl citu labvēļu atbalstu, jo  ikdienas pusdienas kļūst par svētku mielastu, ja tās, kaut neklātienē, bet gatavojis kāds konkrēts cilvēks, ģimene vai uzņēmums, kuru vārdi lasāmi arī Rīgas zoodārza mājas lapas sadaļā “Atbalsti”, kur meklējami ziedošanas nosacījumi un konts (https://rigazoo.lv/lv/atbalsti/ziedo-zirafei-vakilijai).   

Šmidingas zoodārzā Austrijā dzimusī žirafe Vakilija ar SIA “Latvijas Mobilais Telefons” uz Rīgu atceļoja 22. jūlijā un savu divu gadu dzimšanas dienu svin līdzās 14 gadus vecajam žirafu puisim Kimi. https://rigazoo.lv/lv/jaunumi/zoodarza-jaunumi/no-austrijas-ieradusies-zirafe-vakilija-695. Jaunā iemītniece ceļojumu pārcietusi labi un neviltoti interesējas par savu pieredzējušo kaimiņu Kimi, taču ir ļoti piesardzīga nepazīstamās teritorijas apguvē, tāpēc pagaidām apmeklētāji tikai retumis var viņu pamanīt apjumtajā pastaigu laukumā pie Žirafu mājas.   

Žirafu barošana zooloģiskajos dārzos ir visai specifiska. To pamatbarība ir kārklu zari un miza, kā arī lucernas siens. Papildus tiek dotas trīs veidu barības granulas (kopumā 3,8 kg dienā), kuras piegādā specializēti zoodārzu dzīvnieku barības ražošanas  uzņēmumi Rietumeiropā. Pie tam, nepieaugušām žirafēm, kāda ir Vakilija, paredzēti citi, īpaši barības granulu veidi, kuru ražošanas izmaksas, ņemot vērā nelielo pieprasījumu, ir visai augstas. Granulu porcija tiek papildināta ar “Josera” minerālu piedevām un lucernas pulveri vai granulām. Vēl žirafīte ik dienu saņem arī īpaši sagatavotu placinātu un pilngraudu auzu porciju. Zāle, augļi un dārzeņi satur pārāk daudz ūdens un žirafēm var izraisīt gremošanas problēmas, tāpēc kā īpašs gardums ik dienu tiek izmantota tikai saujiņa burkānu. Pirms Vakilijas atvešanas Rīgas zoodārza speciālisti vairākkārt sazinājās ar Šmidingas zoodārza kolēģiem, lai jauno iemītnieci sagaidītu ar viņai ierastu ēdienkarti, kuras sastāvdaļas nu jāiepērk ilgākam laikam. Cerams, ar ziedotāju atbalstu.

Āfrikā sastopamas 9 pasugu žirafes. Rīgas zoodārzā apskatāmas ir Rotšilda žirafes, kuru izcelsme meklējama Ugandā un Kenijā. Gan malumedības, gan cilvēku saimnieciskā darbība arvien samazina žirafu skaitu savvaļā un šī suga 1996. gadā iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā un 2016. gadā atzīta par jutīgu pret apdraudējumiem (VU-Vulnerable). Lai koordinētu un uzraudzītu žirafu turēšanu un vairošanu nebrīvē, 1990. gadā izveidota šīs apdraudētās sugas vairošanas Eiropas programma, kuras ietvaros arī notiek Vakilijas uzticēšana Rīgas zoodārzam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI