DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Administratīvi teritoriālā reforma kā piemērs nacionāla mēroga pārmaiņām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) tika aicināts uz tikšanos ar ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem no 27 valstīm, lai dalītos pieredzē, ieviešot administratīvi teritoriālo reformu (ATR). Vēstniecību pārstāvji atzīmēja reformas lielo mērogu un līdz šim paveikto.

Ministrs Plešs uzsvēra, ka reformas galvenais mērķis ir līdzsvarota reģionālā attīstība. Līdz šim Latvijā ir bijušas 119 dažāda izmēra un dažāda attīstības līmeņa pašvaldības. Tagad pašvaldībām ir ne tikai pamats citu nozaru reformām atbilstoši aktuālajam Latvijas iedzīvotāju skaitam un apdzīvotībai, bet arī iespēja ietaupīt līdz pat 180 miljonus eiro gadā.

Lai gan pašvaldības ir kļuvušas lielākas, reforma radījusi iespēju arvien vairāk iesaistīt iedzīvotājus pašvaldību darbā, tādējādi iedzīvotājiem radot lielāku izdevību ietekmēt savas dzīvesvietas attīstību. Šobrīd noris darbs pie jauna likuma par pašvaldībām. Plānots, ka tas stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī, akcentējot nepieciešamību pēc augstākas sabiedrības iesaistes pakāpes lēmumu pieņemšanā un efektīvākiem instrumentiem, kas nodrošinātu pēc iespējas plašāku jaunajā novadā iekļauto administratīvo teritoriju iedzīvotāju viedokļu uzklausīšanu un izvērtēšanu būtiskos ar pašvaldību darbību saistītos jautājumos.

Attiecībā uz sadarbību starp valsti, pašvaldību un iedzīvotāju, ministrs norādīja uz valsts pārvaldes vienotā klientu apkalpošanas centra tīkla turpmāko attīstību. Neskatoties uz pašvaldību skaita samazināšanos, centru skaits tikai palielināsies. Šobrīd Latvijas pašvaldībās ir 122 vienotie klientu apkalpošanas centri, kuros iedzīvotāji vienkopus var pieteikt atsevišķus pieprasītākos valsts pakalpojumus un visus pašvaldības pakalpojumus. Līdz 2023. gadam plānots paplašināt ģeogrāfisko centru pieejamību līdz 592 punktiem. Ministrijas mērķis ir nodrošināt vismaz vienu pakalpojumu kontaktpunktu katrā novada pagastā.

Brīfingā piedalījās ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji no Apvienoto Arābu Emirātiem, Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienotās Karalistes, Čehijas, Dānijas, Dienvidkorejas, Francijas, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Īrijas, Japānas, Krievijas, Ķīnas, Lietuvas, Moldovas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Slovākijas, Somijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, Ungārijas, Uzbekistānas un Vācijas. Tikšanās notika pēc Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces Latvijā V.E. Hanana Al Alīli (Hanan Al Aleeli) kā diplomātiskā korpusa vecākās iniciatīvas. Ārvalstu vēstniecību pārstāvji interesējās par Latvijas reģionālās attīstības situāciju, izstrādātajiem instrumentiem reformas realizēšanai, t.sk. normatīvā regulējuma ietvaru. Tāpat tika pārrunāta reformas ieviešanas gaita, šī brīža statuss un pašvaldību funkcijas. Ministrs izklāstīja, kādā veidā tiek atbalstītas pašvaldības un to iedzīvotāji pārmaiņu laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI