DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Jūnijā gada griezumā apstrādes rūpniecībā turpinājās strauja izaugsme

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2021.gada jūnijā pēc neizlīdzinātajiem datiem bija par 10,9% lielāki nekā pirms gada. Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem izlaides apjomi pieauga līdzīgi. Jāatzīmē, ka atšķirībā no aprīļa un maija pieauguma, jūnijā rūpniecības izaugsme iemesls nebija bāzes efekts. Kopumā 2021.gada pirmajā pusē apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 8,9% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

APSTRĀDES RŪPNIECĪBAS PRODUKCIJAS APJOMI
neizlīdzināti dati, izmaiņas procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu

Jūnijā gada griezumā, līdzīgi kā maijā, pieaugums bija vērojams gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs. Strauji auga lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrādes ražošanas apjomi – par 17,4%. Tāpat būtisks pozitīvs ieguldījums nozares izaugsmē bija gatavo metālizstrādājumu (+13,7%), automobiļu un piekabju (+37,1%), iekārtu un mehānismu (+30%) un mēbeļu (+31,8%) ražošanai. Pieauga arī citu apstrādes rūpniecības apakšnozaru ražošanas apjomi.

Savukārt negatīvas tendences apstrādes rūpniecībā jūnijā gada griezumā, līdzīgi kā gada pirmajos piecos mēnešos, bija vērojamas metālu ražošanā (-29,8%). Nedaudz samazinājās arī otras lielākās apakšnozares – pārtikas rūpniecības ražošanas apjomi (-0,9%).

Jūnijā gada griezumā, strauji auga arī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Par 29,1% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, bet vēl straujāk – eksportā realizētās produkcijas apjomi – par 32,4 %. Īpaši strauji auga kokapstrādes produkcijas, kā arī mēbeļu ražošanas realizācija.

Lielākajā Latvijas preču eksporta tirgū – ES valstīs ekonomiskā situācija uzlabojas un konfidences rādītāji ir sasnieguši pēdējo gadu augstāko atzīmi. Stabils pieprasījums noieta tirgos Latvijas apstrādes rūpniecības uzņēmumiem dod iespēju saglabāt pozitīvos izaugsmes rādītājus. Apstrādes rūpniecībai arī turpmāk ir potenciāls izaugsmei, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina.

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ko veicina vakcinācija, ekonomiskā aktivitāte apstrādes rūpniecībā arvien palielinās. Apstrādes rūpniecībai arī turpmāk ir potenciāls izaugsmei, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI