DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. augustā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Noslēdzies melnā stārķa ligzdošanas sekmju monitorings

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ir noslēdzies īpaši aizsargājamās putnu sugas – melnā stārķa -  ligzdošanas sekmju monitorings, ko AS “Latvijas valsts meži” īsteno Dabas aizsardzības pārvaldes finansēta projekta ietvaros.

Apsekojot melno stārķu ligzdas dažādos īpašumos, monitoringa laikā tiek noskaidrota ligzdu apdzīvotība un ligzdošanas sekmes, kā arī tiek ievāktas nesekmīgās olas to tālākai ķīmiskai analīzei. Vēl neizanalizētā informācija liecina par visai atšķirīgām ligzdošanas sekmēm dažādos Latvijas reģionos. Nereti ligzdās tika konstatēti 3-4 jaunie stārķi.

Monitoringa laikā tika atklāta arī neraksturīga melno stārķu ligzdošana -  netālu no Dundagas, apsekojot pēdējos piecus gadus neapdzīvotu stārķa ligzdu, tika konstatēts, ka šogad ligzdvieta atkal ir apdzīvota! Interesanti, ka ligzda atrodas sausā kokā, kas ir neraksturīgi un uzskatāms par retumu. Respektējot šo melnā stārķa ligzdvietu, LVM ir nodrošinājis, ka saimnieciskās darbība šeit ir stingri ierobežota.

Aptuveni 80 % no Latvijā zināmajām melno stārķu ligzdošanas vietām atrodas AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos. Lai plānotu atbilstošus aizsardzības pasākumus un novērtētu populācijas dinamiku, kas pēdējās desmitgadēs ir negatīva, tiek veikts ligzdu apdzīvotības un ligzdošanas sekmju monitorings.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI