DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU sarunu festivālā «Lampa» vedīs ceļojumā nākotnē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iezīmējot katra indivīda un kolektīvo ietekmi, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sarunu festivālā «Lampa» 20. un 21. augustā aicinās diskutēt par nākotni pēc desmit gadiem – nākotnes sadarbības ekonomiku, klimatam draudzīgu lauksaimniecību un nākotnes pārtiku, inovācijām, kosmosu un Eiropas zaļo kursu.

RTU skatuve «Pietura 2030» šogad atradīsies Ruckas muižas parkā Cēsīs, Piebalgas ielā 19. Visām diskusijām būs iespējams sekot līdzi arī tiešraidē RTU Facebook kontā.

Līdzīgi kā īstā ceļojumā, arī mūsu nākotnei šajā pārmaiņu pasaulē sagaidāmas vairākas pieturas. Ar katru pieturu ainava mainīsies, pievienosies arvien vairāk pasažieru, un diskusijas par to, kurp doties tālāk, kļūs skaļākas un aktīvākas. Kādas ir iespējas un atbildība radīt izmaiņas? Vai esam gatavi rīkoties atbilstoši sagaidāmajām sekām? Ko mums darīt jau šobrīd, lai nākamās pieturas nekļūtu par galapunktu? Jautājumus uz šiem jautājumiem sarunu festivālā aicina meklēt RTU, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) koprades kontaktpunkti «EIT Climate-KIC Hub Latvia» un «EIT Food Hub Latvia» ar partneriem – Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, Nīderlandes Karalistes vēstniecību, «Rimi Latvia» un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Programmu veido astoņas sesijas. Piektdien, 20. augustā, interesenti aicināti sekot līdzi diskusijai par Latvijas pašvaldību izaicinājumiem ceļā uz klimatneitralitāti un to, kā inovācijas var palīdzēt to sasniegt. Tai sekos saruna par klimatam draudzīgu lauksaimniecību, apspriežot to, cik viegli vai grūti ir pārkārtoties lauksaimniekam, pārtikas ražotājam vai lielam industriālam saimniekam, un kā saimniekot gudri, izmantot inovācijas un bioekonomikas principus. Savukārt sestdienas, 21. augusta, vakarā skatuves «Pietura 2030» temats būs nākotnes sadarbības ekonomika. Tajā tiks apspriests arī viens no aprites ekonomikas krāsainākajiem piemēriem – 91 piktogrammas izstrāde, kas sākusies Dānijā, bet nu tiek ieviesta visās Ziemeļvalstīs un apsvērta arī Baltijā. Piktogrammas, kas labāk palīdz orientēties, kā šķirot atkritumus, ir arī nozīmīgs motivētājs ražotājiem pāriet uz videi draudzīgāku iepakojuma sistēmu.

21. augustā diskutēs arī par inovācijām kā ilgtspējas un pārmaiņu atslēgu, gan to, kā ēku sektorā ieviest aprites ekonomikas likumus, gan Covid-19 ietekmi uz pārtikas nozari un sabiedrības nākotnes ēdienkarti. Vai ēdiens līdzņemšanai un pusdienošana mājās ir uz palikšanu? Vai mūsu nākotnes ēdienkarte kļūs neveselīgāka? Vai pieaugs pārtikas atkritumu apjoms un kā risināsim pārtikas nevienlīdzības jautājumus – tie ir tikai daži no aktuālajiem jautājumiem. RTU ar partneriem piedāvās arī interaktīvu sesiju par sabiedrisko zinātni. Tas ir viens no instrumentiem zinātnes progresa veicināšanā, dažādu sabiedrības grupu izglītošanā un paradumu maiņā, kā arī politiskas veidošanai. Iejusties zinātnieka ādā palīdzēs arī stāstu vakars, kurā zinātnieki klausītājus vedīs sev līdzi no jūras dzīlēm līdz kosmosam.

Skatuves «Pietura 2030» programma – ej.uz/Pietura2030Programma

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI