DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica Eiropas Latviešu apvienības 70. gadadienā uzsver: “Mums jābūt nomodā par savu valsti”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 31. jūlijā parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele piedalījās Eiropas Latviešu apvienības (ELA) 2021. gada biedru kopsapulcē, atzīmējot ELA 70 gadu pastāvēšanas gadadienu.

Z. Kalniņa-Lukaševica, sveicot klātesošos un tautiešus, kuri vēroja pasākuma norisi attālināti, uzsvēra divas būtiskas lietas – sadarbību un modrību. “Sadarbība ir mūsu ikdienas darba modelis, tāpēc paldies ELA vadībai, visām diasporas organizācijām, skolu un māksliniecisko kopu vadītājiem un nozaru ekspertiem par ikdienas darbu, kas ļauj mums uzzināt diasporas vajadzības un domas,” teica parlamentārā sekretāre.

Z. Kalniņa-Lukaševica atzinīgi novērtēja ELA ieguldījumu Diasporas likuma izstrādē, kas divus ar pusi gadus pēc spēkā stāšanās ir pierādījis, ka tieši sadarbība ir nodrošinājusi, lai tas būtu tik labs un visaptverošs, kāds tas ir. Šis likums jau tagad nes konkrētus rezultātus. “Pieņemot Diasporas likumu, mums tika uzdots izstrādāt vēl divpadsmit citus likumus vai normatīvus, no kuriem desmit likuma “mazie brāļi” jau ir stājušies spēkā. Tādēļ šovasar pirmo reizi bija iespēja piedalīties un balsot pašvaldību vēlēšanās no ārvalstīm, bet no 1. jūlija, dzīvojot un strādājot ārzemēs, ir iespēja deklarēt papildus dzīvesvietas adresi, kas ļauj atvieglot saziņu ar valsti,” atzīmēja parlamentārā sekretāre.

Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra nepieciešamību turpināt sadarbību valstij un diasporai svarīgās jomās arī turpmāk, norādot, ka jau šobrīd ir iezīmējušies konkrēti veicamie darbi gan saistībā ar digitālo nomadu, jeb attālinātā darba vīzu ieviešanu, gan diasporas jauniešu piesaisti mācībām un studijām Latvijā. Īpaša uzmanība sadarbībā ar ELA tiks pievērsta zinātnieku sadarbības veicināšanai, lai tie Latvijas izcilie prāti, kas strādā pasaules labākajās augstskolās un pētniecības institūtos, pēc iespējas vairāk sadarbotos ar zinātniekiem Latvijā un tādējādi radītu vērtīgas idejas un pienesumu Latvijas attīstībai, pauda parlamentārā sekretāre.

Uzrunājot plašo auditoriju, Z. Kalniņa-Lukaševica īpaši aicināja ELA biedrus ar savu praktisko un daudzveidīgo Eiropas pieredzi aktīvi iesaistīties diskusijās Eiropas nākotnes konferencē, lai kopīgi veidotu viedokli un pārstāvētu to. “Mēs visi esam mudināti iesaistīties procesā, lai pateiktu, kādu Eiropas nākotni mēs vēlamies redzēt un līdz ar to veidotu Eiropu atbilstošu mūsu redzējumam un atbilstošu Latvijas interesēm,” uzsvēra parlamentārā sekretāre.

“Mēs dzīvojam interesantos laikos, tādēļ ir svarīgi saglabāt modrību par savu valsti,” pauda Z. Kalniņa-Lukaševica un uzsvēra, ka polarizācija, dezinformācija un neskaidrība par nākotni ietekmē mūsu sabiedrību. “Sava, droša, demokrātiska un iekļaujoša valsts nav pašsaprotama un mūžīgi pastāvīga bez tautas ieguldījuma, tās gudrības un gribas, tādēļ mums ir jāpaliek nomodā, lai sargātu tās vērtības, uz kurām Latvija ir būvēta un, kuras atjaunošanai ELA tika dibināta,” teica parlamentārā sekretāre.

Uzrunas nobeigumā Z. Kalniņa-Lukaševica apliecināja, ka ārlietu dienests ir ELA vistuvākais partneris un, ka tas allaž būs gatavs ieklausīties, sadzirdēt un kopā strādāt. Vienlaikus parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ELA arī Ārlietu ministrijai ir bijis uzticams un aktīvs sabiedrotais gan izstrādājot likumus, gan definējot diasporas vajadzības, gan pārstāvot tautiešu intereses Eiropā. “Tāpēc gribu teikt milzīgu paldies par kopā padarīto un skatīties ar lielu cerību un paļāvību uz to, ko mēs kopā vēl paveiksim un vēlēt enerģiju un spēku būt allaž līdzdalīgiem, sadarbīgiem un modriem,” novēlēja parlamentārā sekretāre.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI