DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijā pirmoreiz notiks CERN Baltijas grupas organizēta Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2. līdz 6. augustam pirmoreiz vēsturē norisināsies  Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) Baltijas grupas organizēta Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola, kurā starptautiski atzīti mācībspēki un zinātnieki klātienē maģistrantūras un doktorantūras studentiem lasīs lekcijas un vadīs diskusijas elementārdaļiņu fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās. Skolas sākuma datums ir simbolisks, jo 2. augustā Latvija kļūs arī par pilntiesīgu CERN asociēto dalībvalsti, kas Latvijas zinātniekiem pavērs plašas iespējas strādāt vienā no pasaules spēcīgākajiem zinātnes centriem, savukārt Latvijas uzņēmējiem – iespēju piedalīties CERN iepirkumos un piedāvāt savus produktus un pakalpojumus, kas nepieciešami zinātniskajai darbībai.

CERN skolu organizē Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) Baltijas grupa, savukārt Latvijā to rīko Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs, un tā notiks RTU konferenču un sporta centrā «Ronīši», Klapkalnciemā.

Skola domāta maģistrantūras un doktorantūras studentiem, kuriem tiks piedāvātas lekcijas par augstas enerģijas fizikas teorijas pamataspektiem, uzmanību pievēršot arī aktuālajiem CERN pētījumiem. Lekcijas paredzētas par daļiņu detektoru un paātrinātāju tehnoloģijām, eksperimentālajām metodēm un augstas precizitātes fizikas mērījumiem, kas iegūstami, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, kuru izmanto pētniecībā, lai fiksētu jaunus fizikas fenomenus.

CERN Baltijas skolā lekcijas lasīs starptautiskus panākumus guvuši augstas raudzes zinātnieki, kuri strādā CERN: profesors Džonatans Ričards Eliss (Jonathan Richard Ellis), profesors Jurijs Dokšicers (Yuri Dokshitzer), profesors Mateo Kačiari (Matteo Cacciari) un Mauricio Vretenārs (Maurizio Vretenar).

CERN Baltijas Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola paredzēta kā ikgadējs pasākums, kas rotācijas kārtībā notiek vienā no Baltijas valstīm. Skola primāri domāta pirmā gada doktorantiem un maģistra studiju otrā gada studentiem. Tajā piedalās CERN Baltijas grupas partnerorganizāciju studenti, kā arī konkursā izraudzīti Eiropas un citu valstu studenti.

Baltijas valstīm kļūstot par CERN asociētajām dalībvalstīm, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā mērķtiecīgi tiek veidota arī Baltijas valstu augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju kopiena. Viens no galvenajiem instrumentiem šīs kopienas veidošanā būs jaunā doktorantūras studiju programma «Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas», ko kopīgi veido RTU un Latvijas Universitāte sadarbībā ar CERN un Baltijas grupas partneriem. Iecerēts, ka primāri tajā studēs Latvijas un pārējo Baltijas valstu doktoranti, tā stiprinot vienotu Baltijas izglītības un zinātnes telpu. Pirmie studenti šajā programmā studijas varētu sākt jau šā gada rudenī. Šīs iniciatīvas politiskajā līmenī atbalsta arī Baltijas Asambleja.

CERN ir pasaulē vadošais zinātnes centrs. Pievienojoties CERN, Latvija kļūst par pilntiesīgu spēlētāju zinātnes citadelē, kurā top globāli nozīmīgas inovācijas, kas būtiski maina pasauli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI