DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents individuālā ceremonijā pasniedz Atzinības krustus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gadā aprit 100 gadi kopš Latvijas Republikas de iure atzīšanas un Latvijas Republikas ārlietu dienesta izveidošanas. Atzīmējot šo nozīmīgo gadskārtu un apbalvojot ar augstākajiem valsts apbalvojumiem vairākus Ārlietu ministrijas diplomātus, Valsts prezidents un Ordeņu kapituls izteicis īpašu pateicību ilggadējiem ārlietu dienesta darbiniekiem, kuri ar savu pašaizliedzīgo darbu devuši būtisku ieguldījumu Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā dienesta atjaunošanā un stiprināšanā.

Valsts prezidents Egils Levits šodien individuālā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza Atzinības krustu Latvijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Mārim Selgam par ilggadēju, būtisku ieguldījumu Latvijas ārpolitisko interešu aizstāvībā, ekonomisko kontaktu veidošanā un diplomātisko pārstāvniecību tīkla stiprināšanā. Diplomātei Santai Dālmanei par augsti profesionāli un īpaši pašaizliedzīgi pildītiem amata pienākumiem ārlietu dienestā, 2020. gada pavasarī, Covid-19 krīzes laikā, īstenojot lielāko repatriācijas operāciju Latvijas valsts vēsturē un palīdzot mūsu valstspiederīgajiem atgriezties Latvijā ļoti sarežģītos apstākļos. Diplomātam Janam Kevišam-Petuško par augsti profesionāli un īpaši pašaizliedzīgi veiktajiem amata pienākumiem, 2020. gada pavasarī, Covid-19 krīzes laikā, īstenojot lielāko repatriācijas operāciju Latvijas valsts vēsturē, kā arī nodrošinot nepieciešamās transporta plūsmas, it īpaši kritiski svarīgo preču piegādes jomā. Piešķirot augstāko valsts apbalvojumu, Māris Selga iecelts par Atzinības krusta lielvirsnieku, Santa Dālmane iecelta par Atzinības krusta virsnieci, Jans Kevišs-Petuško iecelts par Atzinības krusta virsnieku.

“Dārgie apbalvotie! Jūs kā Latvijas diplomātiskā dienesta pārstāvji dodat ļoti svarīgu ieguldījumu Latvijas valsts pastāvēšanā. Latvija ir viena no 193 Apvienoto Nāciju valstīm, kas ir atzīta. Būtībā samērā nelielai latviešu tautai tas ir milzu panākums, ka tai ir sava valsts, kura ir spējīga aizsargāt savas intereses un savu tautu, un arī konkrētus pilsoņus. To mēs redzam arī attiecībā uz repatriācijas pasākumu un transporta plūsmas nodrošināšanas pasākumu pasaulē vēl nebijušas krīzes situācijā. Tiešām mūsu valsts diplomātiskais dienests, konsulārais dienests ir ļoti efektīvs un spēj ātri reaģēt, pat lielākas valstis ne vienmēr spēj tā rīkoties. Runājot par mūsu diplomātiskajām attiecībām, lai šī valsts varētu labi funkcionēt un nodrošināt savas intereses, mums kā mazai valstij ir nepieciešams spēcīgāks diplomātiskais dienests un spēcīgāki diplomāti nekā citām valstīm, jo mums nav tik lielu cilvēkresursu. Tāpēc katrs Latvijas diplomāts, es teiktu, ka no viņa prasa vairāk, nekā no kādas lielas valsts diplomāta. Es esmu ļoti pagodināts par to, ka man ir iespēja jums pasniegt šo apbalvojumu, jo arī vēstnieka kungs, pārstāvot mūsu intereses vispirms Ķīnā, tagad ASV, ir ļoti skaidri pierādījis, ka mēs tiekam sadzirdēti, ka mūsu intereses tiek ņemtas vērā. Mūsu valsts, kā jau teicu, ir kļuvusi komplicētāka, jo arī starptautiskā sabiedrība ir kļuvusi komplicētāka. Līdz ar to mums ir lielāki izaicinājumi nekā iepriekš. Un tie kļūs arī lielāki, jo neizskatās, ka pasaule kļūs vienkāršāka. Liels, liels paldies par to, ko jūs darāt Latvijas valsts un Latvijas tautas labā. Un šis ir atgādinājums tam, cik svarīgs mums ir ārlietu, diplomātiskais un konsulārais dienests,” sacīja Valsts prezidents Egils Levits, uzrunājot ceremonijas dalībniekus un klātesošos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI