DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Meža ugunsgrēks Garkalnē ir likvidēts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 11. jūlija vakarpusē, meža ugunsgrēks Garkalnē likvidēts un nodots uzraudzībai meža īpašniekam SIA "Rīgas meži". Izdegusi vairāk nekā 21 ha liela teritorija, ugunsgrēka izcelšanās iemesls nav zināms.

Valsts meža dienesta (VMD) Rīgas virsmežniecības Lapmežu ugunsnovērošanas tornis, uz kura uzstādīta attālinātās novērošanas kamera, piektdien plkst. 13.09 Garkalnē fiksēja dūmus. VMD specializētā meža ugunsgrēku dzēšanas tehnika nekavējoties devās uz notikuma vietu, paralēli informācija par ugunsgrēku tika saņemta no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD).

Ugunsgrēka dzēšanas darbus koordinēja un meža dzēšanu veica VMD, sadarbojoties ar VUGD un SIA "Rīgas meži". Dzēšanas darbos tika iesaistīts arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Garkalnes mežā plosījās vainaguguns, šāda veida ugunsgrēku ir ļoti sarežģīti dzēst. Uguns ir ļoti intensīva, gaisā lido pārogļojušies koku zari un nokrītot rada jaunus ugunsgrēka perēkļus, turklāt uguns uz priekšu virzās ļoti ātri. VMD ugunsdzēšanas speciālistiem ar pretuguns palīdzību no liesmām izdevās izglābt 4 ha lielu jaunaudzi.

Ugunsgrēks tika lokalizēts piektdienas vakarā, bet sestdien un svētdien turpinājās dzēšanas darbi. Ugunsgrēku izdevās likvidēt svētdien ap plkst. 20, un VMD ugunsgrēka teritoriju nodeva uzraudzībai meža īpašniekam SIA "Rīgas meži". Kopumā izdega 21,33 ha liela platība, pamatā jaunaudzes. Ugunsgrēka izcelšanās iemesls nav zināms.

Turpinoties karstam un sausam laikam, situācija mežos paliek kritiskāka un ugunsbīstamība palielinās, VMD aicina cilvēkus izvērtēt nepieciešamību doties uz mežu. Vairums meža ugunsgrēku izceļas cilvēka neapdomīgas rīcības ar uguni dēļ. Pat vismazākā dzirkstele vai nomests izsmēķis, sērkociņš var izraisīt meža aizdegšanos. Lai arī mežos kurināt ugunskurus drīkst tam paredzētās un īpaši iekārtotās vietās, VMD aicina izvērtēt nepieciešamību to darīt. Tāpat šobrīd arī ir aizliegts ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Kopumā šogad Latvijā fiksēti 290 meža ugunsgrēki, kopējā uguns skartā platība ir 252,6 hektāri, t.sk. jaunaudzes 86,8 ha.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI