DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Vasaras daiļie augi Latvijas valsts mežu vēstniecībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Kad pavasara krāsu raibums dārzos, parkos un apstādījumos ir norimis, laiks vairāk uzmanības pievērst augiem, kas kalpo kā daiļi akcenti vasaras sākumā un ļauj baudīt skaistu ziedu un smaržu buķeti gada siltākajā laikā.  

Filadelfi jeb neīstie jasmīni (Philadelphus sp.)

Vasarzaļi krūmi ar baltiem, smaržīgiem ziediem. Zied jūnijā. Krūma augums atkarībā no sugas un šķirnes sasniedz 1,5-4 m. Stāda trūdvielām bagātās, labi drenētās augsnēs. Saulmīļi, pacieš arī noēnojumu, taču ēnā nezied. Ātraudzīgi. Piemēroti stādīšanai grupās vai kā soliteraugi.

LVM kokaudzētavu piedāvājumā ir filadelfi gan ar lieliem, gan sīkiem, pildītiem vai vienkāršiem ziediem, zaļām, dzeltenām vai raibām lapām, kā arī filadelfi, kuru smarža atgādina zemeņu aromātu.

Foto: LVM

Klinšrozītes jeb čužas (Pentaphylloides sp.)

Vasarzaļi rožu dzimtas krūmi. Augums atkarībā no šķirnes sasniedz 0,4-1,2 m. Ziemcietīgas, vidēji ātraudzīgas un izturīgas pret dūmgāzēm, piemērotas pilsētas apstādījumiem. Labāk aug trūdvielām bagātās augsnēs, bet ir samērā pieticīgas. Saulmīles. Zied ilgi un bagātīgi, sākot no jūnija. Čužas lapas bagātas ar C vitamīnu, ziedus un lapas izmanto tējas pagatavošanai.

LVM kokaudzētavās nopērkamas parastās klinšrozītes šķirnes ar dažādu krāsu ziediem: baltiem, dzelteniem, oranžiem, rozā un sarkaniem.

Foto: LVM

Rozes (Rosa sp.)

Vasarzaļi stāvi vai vijīgi krūmi.  Zied no jūnija līdz septembrim. Aug normālās, labi drenētās, vēlams kaļķainās augsnēs. Saulmīles. Izturīgas pret dūmgāzēm, taču jāsargā no kaitēkļiem. Rožu šķirnes tiek potētas vai acotas, tāpēc jāņem vērā potcelma “uzvedība”.

LVM kokaudzētavu sortimentā ir dažādu krāsu rievainās rozes (Rosa rugosa) un un noraglapu rozes jeb tautā sauktas par Maijrozīti (Rosa pimpinellifolia), kuras ir piemērotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

Visi minētie augi tiek audzēti LVM kokaudzētavās un tos var iegādāties LVM veikalā-informācijas centrā Rīgā, Vaiņodes ielā 1. 

Foto: LVM

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI