DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas Austrumu slimnīcā ir atvērts Traheostomētu pacientu aprūpes kabinets

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai kvalitatīvi uzlabotu traheostomētu pacientu aprūpi pēc smagām onkoloģiskām, neiroloģiskām, (piemēram, galvas traumu) operācijām, vienlaikus nodrošinot pacientu un viņu tuvinieku vai kopēju izglītošanu un apmācību, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā „Gaiļezers” aizvadītajā nedēļā (no 1. jūlija) ir sācis darboties Traheostomētu pacientu aprūpes kabinets, kurā pacientiem tiks veiktas nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, kā arī sniegtas konsultācijas, tādējādi uzlabojot šo pacientu dzīves kvalitāti. Turklāt pacientiem, kuriem būs nepieciešama traheostomas kaniles* nomaiņa, tagad šī medicīnas ierīce būs valsts apmaksāta.

*Traheostomas kanile pacientam nodrošina galveno dzīvības pamatfunkciju – elpošanu. Traheostomas kaniles ar manžeti nomaiņu pacientam jāveic aptuveni ik pēc 6 nedēļām. Savukārt, kaniles bez manžetes nomaiņu – aptuveni ik pēc 6 mēnešiem (vai arī - kā to noteicis ražotājs). Vienlaikus - stomas aprūpe jāveic katru dienu (pārsēja nomaiņa, iekšējās kaniles kopšana, sekrēta atsūkšana u.c.).

Ambulatorām vizītēm uz Traheostomētu pacientu aprūpes kabinetu var pieteikties, zvanot pa tālruni 6704 2363 - otrdienās un ceturtdienās: no plkst.13.00. – plkst.15.00.

Ainārs Zariņš, Iekšķīgo slimību klīnikas Bronhoskopiju kabineta vadītājs: „Līdz šim traheostomas pacientu aprūpe lielā mērā balstījās uz mūsu slimnīcas personāla entuziasmu un pašiniciatīvu. Izveidojām apmācības programmu pacientiem, viņu tuviniekiem un medicīnas personālam. Bija liels pieprasījums pēc šīm zināšanām un prasmēm. Vienlaikus apjautām, ka palīdzība nepieciešama daudz lielākam skaitam pacientu, viņu palīgiem un kopējiem. Realitāte ir tāda, ka pēc izrakstīšanās no slimnīcas traheostomēta pacienta turpmāka aprūpe ir ģimenes ārsta un tuvinieku ziņā. Turklāt nepieciešamās medicīnas ierīces un preces, piemēram, kanile (aptuveni 70 eiro vērtībā), pārsēji, kā arī inventārs pacientam bija jāiegādājas par saviem personīgajiem līdzekļiem. Un kā likums - nepietiekamu zināšanu un ierobežotu finanšu iespēju dēļ – šiem pacientiem pasliktinājās veselības stāvoklis un tie atkal nonāca slimnīcā. Tagad šis apburtais loks tiks pārrauts! Traheostomētu pacientu aprūpes kabinetā nodrošināsim specializētu un kvalitatīvu aprūpi un svarīgākais – izglītosim un konsultēsim tos, kuriem būs nepieciešams padoms, t.sk. citām ārstniecības un aprūpes iestādēm vai ģimenes ārstiem.”

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā „Latvijas Onkoloģijas centrs” katru gadu veic aptuveni 50 balsenes izņemšanas operācijas, kad pacientam tiek konstatēts ļaundabīgs audzējs. Šiem pacientiem ir nepieciešama traheostoma pastāvīgi – visu atlikušo mūžu. Tāpat ik gadu stacionārā „Latvijas Onkoloģijas centrs” tiek veiktas 70 - 80 traheostomas operācijas elpceļu caurlaidības nodrošināšanai paliatīviem pacientiem, no kurām apmēram pusei pacientu tās ir ilgstoši lietojamas.

Stacionārā „Gaiļezers” gadā vidēji tiek veiktas aptuveni 250 traheostomijas operācijas pacientiem pēc dažādām politraumām, centrālās nervu sistēmas vai muguras smadzeņu traumām, neiroloģiskām saslimšanām, kas saistītas ar rīšanas traucējumiem. Vidēji 5% - 10% pacientu pēc traheostomas operācijām ir nepieciešams ievietot kanili – ilgstošai vai patstāvīgai lietošanai, lai aizsargātu elpceļus un saglabātu to funkciju.

„Ārstēšana bez pēctecīgas aprūpes nodrošināšanas ir neefektīva! Tādēļ viens no efektīviem risinājumiem – sniegt šos veselības aprūpes pakalpojumus specializētā Traheostomētu pacientu aprūpes kabinetā, koncentrējot zināšanas un pakalpojumus, līdzīgi kā darbojas vienas pieturas aģentūra. Mērķis ir uzlabot šo pacientu dzīves kvalitāti. Bet pirmie soļi būs izveidot precīzu trahiostomēto pacientu uzskaiti un nodrošināt nepieciešamo aprūpi un šī pakalpojuma pieejamību.”- rezumē ārsts Ainārs Zariņš.

Izziņai. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Katru gadu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 60 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori veselības aprūpes pakalpojumus šeit saņem vairāk nekā 710 000 pacientu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI