DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM vides eksperte atklāj vērienīgu ļoti retas augu sugas atradni

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperte, pārbaudot vismaz 30 gadus vecus datus, pašā Latvijas - Lietuvas pierobežā konstatējusi vērienīgu ļoti retās un īpaši aizsargājamās augu sugas lielās zvaigznītes (Astrantia major) atradni. Aptuveni 3,5 ha platībā uzskatīti teju 500 eksemplāri, bet domājams, ka atradnes kopējā platība varētu būt vairāk nekā 14 ha.

Lielā zvaigznīte ir daudzgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, kas var sasniegt 70 cm garumu. Lielās zvaigznītes ziedi ir bālgani vai sārti, izvietoti 3,5-4,5 cm platos čemuros.  Naktī un lietū čemuru kāti noliecas uz leju, tādejādi aizsargājot ziedu nektāru un putekšņus. Augs zied no agra pavasara līdz vēlam rudenim, bet galvenokārt no jūnija līdz augustam.

Lielā zvaigznīte savulaik audzēta parkos un dārzos, un daudzās vietās pārgājusi savvaļā kā savvaļas augs, bet dabiskās atradnes Latvijā sastopamas ārkārtīgi reti - tikai Zemgales dienvidos, līnijā Tērvete-Ukri. Lielā zvaigznīte iekļauta īpaši aizsargājamo sugu un to sugu sarakstā, kurām var veidot mikroliegumus un iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 2. kategorijā.

Galvenokārt tā aug upju krastos alksnājos un vietām arī attālāk no upēm lapu koku un jauktu mežu nogabalos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI