DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

V. Kleinbergs: Rīgas pašvaldība pievērsīs vairāk uzmanības sociālās infrastruktūras uzlabošanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 1. jūlijā, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti apmeklēja Biedrību "Saule", kas sniedz pakalpojumus 18 gadu vecumu sasniegušiem un vecākiem cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem.

Sadarbība ar Rīgas pašvaldību biedrībai ir jau no 1995. gada un biedrība nodrošina pakalpojumus divās vietās: dienas aprūpes centrs (turpmāk-DAC) “Saule” Kolkasraga  ielā 18 – 62 klientiem un DAC “Ezera filiāle” Ezera ielā 21- 14 klientiem.

Sniegtā pakalpojuma mērķis ir nodrošināt sociālo prasmju attīstību un/vai atjaunošanu, kompetences uzlabošanos un personīgo resursu izmantošanu, kā arī  lietderīga brīvā laika pavadīšana, lai veicinātu maksimālu personas neatkarību un integrāciju sabiedrībā viņas spēju robežās.

Deputāti iepazinās ar nodarbību norisi, uzklausīja DAC “Saule” vadītājas Irinas Rulles pārskatu par Centra darbību, kā arī deputāti atzina, ka telpu stāvoklis ir jāuzlabo, jo pēdējos gados tās nav remontētas, un ir tehniski sliktā stāvoklī.

“Dienas aprūpes centrs “Saule” atrodas pašvaldībai piederošā īpašumā. Līdzīgi kā citas organizācijas, savu iespēju robežās, biedrība veic salīdzinoši nelielus remontdarbus telpās. Tomēr, pievēršot uzmanību sociālajai infrastruktūrai kopumā, saredzu, ka Īpašuma departamentam noteikti jārod iespēja ik gadu paredzēt noteiktu līdzekļu daudzumu lielākiem un nozīmīgākiem esošās infrastruktūras uzlabojumiem – jumtu remontam, logu nomaiņai un tamlīdzīgi,” uzsvēra komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs.

Dienas aprūpes centra pakalpojumā cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem tiek nodrošināti sociālās aprūpes pakalpojumi (uzraudzība (pieskatīšana) pakalpojuma saņemšanas laikā, ēdināšana vai iespēja ēst līdzi paņemto ēdienu, palīdzība/atbalsts pašaprūpē).

Tāpat tiek sniegtas  sociālā darba speciālistu (sociālais darbinieks, sociālais rehabilitētājs, sociālais aprūpētājs) un citu speciālistu (psihologs , fizioterapeits, ergoterapeits, mūzikas terapeits, mūzikas pulciņa vadītājs  u.c.) konsultācijas klientam un klienta likumiskajam pārstāvim sociālo problēmu risināšanā (atbilstoši nepieciešamībai un iespējām).

Centrā tiek piedāvāti arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumi - prasmju attīstību veicinošas nodarbības atbilstoši klienta vecumam un funkcionālajam stāvoklim ( kognitīvo spēju uzturēšanas vai attīstīšanas nodarbības; nodarbinātību veicinošo prasmju attīstīšanas nodarbības (piemēram, aušana, kokapstrāde, šūšana, keramika); patstāvīgās funkcionēšanas spēju attīstīšanas nodarbības (mājturības darbi, kulinārijas nodarbības, informācijas tehnoloģiju apguve);  sīkās motorikas nodarbības (rokdarbi, veidošana, motoriku attīstošās spēles);  pašaprūpes un patstāvīgās funkcionēšanas nodarbības (ēdiena pagatavošana, galda klāšana, mājturības darbi, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju lietošana); mākslas un mākslinieciskās pašdarbības spēju attīstīšanas nodarbības (zīmēšana, mūzika, dažādu mākslas terapiju lietošana, teātra uzvedumu veidošana, grāmatu lasīšana u.c.); fiziskās aktivitātes (vingrošanas, dejošana u.c.); brīvā laika un relaksējošas nodarbības (ekskursijas, pārgājieni u.c.); pastaigas svaigā gaisā.

Aprūpe klientiem tiek nodrošināta darba dienās no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Rīgā ir 11 dienas aprūpes centri (294 vietas), pieci no tiem personām ar viegliem un vidējiem garīga rakstura traucējumiem (GRT) (163 vietas), četri personām ar smagiem GRT (69 vietas) un divi personām ar psihiskās veselības traucējumiem (62 vietas). DAC pakalpojumu 2020. gadā saņēma 353 rīdzinieki.

Klienti  tiek uzņemti centrā un saņem pakalpojumus, pamatojoties uz  Rīgas Sociālā dienesta rajonu nodaļu teritoriālo centru Nosūtījumiem sociālā pakalpojuma pilngadīgai personai saņemšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI