DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sliktais meža ceļu stāvoklis un tīkls kavē meža ugunsgrēku likvidēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

23. jūnijā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā “Ances purvi un meži” notikušais ugunsgrēks, kura rezultātā izdega 7,8 ha liela meža zemes platība, kārtējo reizi apliecina sakārtotas uguns apsardzības infrastruktūras lielo nozīmi ātrā un efektīvā meža ugunsgrēku likvidēšanā. 23 km garo posmu no šosejas līdz ugunsgrēka vietai “Ances purvos un mežos” Valsts meža dienesta ugunsdzēsības tehnika brauca vairāk nekā stundu, tam par iemeslu bija dabiskās brauktuves sliktais tehniskais stāvoklis. Savukārt no informācijas saņemšanas par ugunsgrēku brīža līdz dzēšanas darbu uzsākšanai pagāja vairāk nekā četras stundas.

23. jūnijā plkst. 00.55 Valsts meža dienests (VMD) saņēma informāciju no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), ka Ventspils novada Tārgales pagastā pie kādām mājām gaisā jūtams sadūmojums. Precīza ugunsgrēka vieta nebija zināma, tās atrašanai VMD un AS “Latvijas valsts meži” izmantoja dronus. Ar to palīdzību tika konstatēts, ka ugunsgrēks izcēlies īpaši aizsargājamā dabas teritorijā “Ances purvi un meži”.

Meža ugunsgrēka dzēšanas darba apstākļus sarežģīja apgrūtinātā piekļūšana ugunsgrēka vietai, tai bija iespējams piekļūt tikai ar VMD ugunsdzēsības autocisternām, ar VMD vieglajām kravas apvidus automašīnām, kas paredzētas ātrai ugunsgrēku lokalizācijai, piekļuve nebija iespējama. Smagās VMD autocisternas 23 km garo posmu no šosejas Kolka - Ventspils līdz ugunsgrēka vietai brauca vairāk nekā stundu. Puse no šī attāluma ir klāta ar nenoturīgu smilts grunti, kas apgrūtināja speciālā transporta pārvietošanos. Ugunsgrēka dzēšanā nebija iespējams piesaistīt VUGD ugunsdzēsības tehniku, jo dabiskās brauktuves tehniskais stāvoklis nav piemērots šai ugunsdzēsības tehnikai.

Ugunsgrēka lokalizācijā palīdzēja lietusgāzes, kopumā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā “Ances purvi un meži” izdega 7,8 ha liela platība. “No informācijas saņemšanas brīža līdz dzēšanas darbu uzsākšanai pagāja četras stundas un 10 minūtes. Ugunsgrēku “Ances purvos un mežos” būtu izdevies likvidēt daudz ātrāk, ja dabiskā brauktuve būtu bijusi atbilstošā stāvoklī. Arī izdegušās platības būtu mazākas,” uzsver VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

VMD rīcība meža ugunsgrēku operatīvā atklāšanā un dzēšanas darbu uzsākšanā ir efektīva. To apliecina fakts, ka 85% nodzēsto meža ugunsgrēku platības ir līdz 1 ha.

Neatbilstoša uguns apsardzības infrastruktūra, piemēram, meža ceļu neesamība, aizaugušas un ar kritušiem kokiem nosprostotas dabiskās brauktuves, apgrūtina operatīvu meža ugunsgrēku dzēšanu, kā rezultātā var izveidoties lielās platībās nekontrolējami meža ugunsgrēki, apdraudot iedzīvotāju veselību un dzīvību. VMD vērš mežu īpašnieku un tiesisko valdītāju uzmanību uz to, cik būtiska nozīme ugunsgrēka gadījumā ir uguns apsardzības infrastruktūrai, un aicina uzturēt meža ceļus labā tehniskā stāvoklī, lai VMD varētu operatīvi reaģēt un uzsākt ugunsgrēku dzēšanu.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI