DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Uzsākts egles čiekuru sviļņa monitorings

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Juris Trimalnieks

“LVM Sēklas un stādi” apsaimniekotajās plantācijās gaidāma ievērojama čiekuru raža, taču dabā pastāv dažādi apdraudējumi, kas var sabojāt vai pat pilnībā iznīcināt ražu. Viens no potenciālajiem kaitēkļiem ir egļu čiekuru svilnis, tāpēc ir svarīgi jau laikus apzināt potenciālo bojājumu apjomus.

Lai apzinātu egles čiekuru sviļņa (Dioryctria abietella Schiff.) bojājumu apjomu, pirmoreiz Latvijas mežsaimniecības vēsturē 10 egles sēklu plantācijās tiek veikts šī tauriņa monitorings.

"Monitoringa laikā egļu sēklu plantācijās tiek izvietoti egles čiekuru sviļņa tēviņus piesaistoši feromoni. Feromoni izvietoti telts veida “mājiņās”, pie kuru lipīgās pamatnes pielīp vīrišķie tauriņi. Feromonu iedarbība ilgst 40 dienas,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” sēklu ražošanas vadītājs Justs Lūkins.

Eksperiments uzsākts 16. jūnijā 10 egles sēklu plantācijās: Katvaru, Liepas, Liuzas, Remtes, Stradu, Suntažu, Sventes, Tadaines, Tirzas un Vecumu. Atkarībā no plantācijas platības katrā no plantācijām izvietoti 8 līdz 30 feromonu slazdi. Pirmie rezultāti pēc piecām dienām parāda, ka Tirzas un Stradu plantācijā nav fiksēti egles čiekuru sviļņa tauriņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI