DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Spēcīgais vējš svētkos postījis LVM Austrumvidzemes reģiona mežus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

24. jūnija rītā Austrumvidzemes reģionā spēcīgās vēja brāzmas radīja būtiskus postījumus mežā. Lielākie postījumi konstatēti Gulbenes novadā, kur vienlaidus bojātas mežaudzes ap 100 hektāru kopplatībā. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki, apsekojot teritorijas, konstatēja vienlaidus postījumus un lieci atsevišķos valsts meža masīvos.

LVM Austrumvidzemes reģionā gāztās un lauztās koksnes provizoriskais apjoms ir apmēram 20 tūkstoši kubikmetru. Vispostošākā aina paveras Lizuma un Lejasciema apkārtnē.

“Lielākie vētras postījumi Austrumvidzemē bija 2016. gada jūlijā, kad gāzto un lauzto koku kopējais apjoms sasniedza 120 tūkstošus kubikmetrus. Togad bojājumi pamatā bija sausos priežu mežos un, operatīvi izstrādājot un izvedot koksni un ciršanas atliekas, izdevās preventīvi mazināt ugunsgrēku izcelšanos šajos priežu mežos. Arī šogad šāds risks pastāv, tāpēc LVM organizēs bojātās koksnes izvākšanu no meža iespējami īsos termiņos,” norāda LVM plānošanas izpilddirektors Jāzeps Zdanovskis.

Novērojumu stacijās gan stiprākās vēja brāzmas, gan lielākais nokrišņu daudzums reģistrēts Gulbenē - attiecīgi 26 metri sekundē un 37 milimetri.

24.jūnijā Latvijas centrālajā un austrumu daļā bija spēkā augstākā līmeņa brīdinājums par ekstremāli stipru pērkona negaisu. Stiprākās vēja brāzmas, lielākais nokrišņu daudzums un zibeņu skaits, kā arī plašākie elektrolīniju bojājumi Jāņu naktī novēroti valsts austrumu daļā, īpaši Vidzemes austrumos, liecina meteoroloģiskā informācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI