DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Droša un patīkama atpūta vasaras saulgriežu laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pienācis vasaras saulgriežu laiks, kad daba ir pašā pilnbriedā un ikvienu aicina smelties tās īpašo spēku. Dodoties atpūsties dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atgādina, visā valsts teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais periods, tāpēc, atpūšoties mežā, ugunskuru drīkst kurināt tikai tam paredzētajās vietās.

LVM ir izveidojusi un regulāri uztur vairāk nekā 300 tūrisma vietas visā Latvijā, kur līdzās īpaši ierīkotajām ugunskura vietām, apmeklētāju drošībai un ērtībām ir izvietoti arī koka soli, nereti arī galdi, tāpēc savu svētku vietu mežā atrast nebūs grūti. Lai izvēlētos tīkamāko atpūtas vietu un teltsvietu, kā arī droši orientētos dabā un neapmaldītos, ikviens līgotājs un dabā gājējs aicināts izmantot LVM GEO lietotni.

Ugunskurs – tikai tam paredzētā vietā

Ja Līgo nakti plānots aizvadīt mežā, svarīgi atcerēties, ka Latvijas mežos no 26. aprīļa ir izsludināts ugunsnedrošais laikposms, tāpēc ar uguni mežā jābūt īpaši piesardzīgiem. Patvaļīgi veidot ugunskura vietas ir stingri aizliegts, Līgo ugunskurs jākur tikai īpaši izveidotās ugunskura vietās. Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par meža ugunsgrēku, bet nopietni apdraud arī tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni un namīpašumus.

Nakšņojot mežā, jāņem vērā, ka kāpās, dabas liegumos un ūdeņu aizsargjoslās apmetni drīkst celt tikai īpaši norādītās vietās, bet telšu celšana ārpus aizsargājamām teritorijām ir atļauta jebkurā meža vietā un laikā. Apmetni vislabāk izveidot pirms tumsas un noteikti jāturas tālāk no zvēru takām.

Ziedoša svētku pastaiga

Savukārt tie, kuri svētku dienas plāno aizvadīt mierīgākā gaisotnē, aicināti smelties dabas veldzi Latvijas valsts mežu dabas parkā “Tērvetē”, kas arī svētku dienās, 23. un 24. jūnijā, būs atvērts apmeklētājiem no pulksten 9.00 līdz 19.00. Tērvetes dižsila takās var doties skaistās, garās un mierpilnās pastaigās, satikt Rūķu saimi, Sila raganiņu vai Zaķi Brenci, lūkoties Zemgales plašumos no skatu torņa 25 m augstās platformas, rotaļāties rūķu ciema vai rūķu pilsētas nu jau atvērtajos namiņos, atklāt Atrakciju laukuma šķēršļu takas un iziet koka labirinta izaicinājumu.

Krāšņā ziedu pastaigā arī svētku brīvdienās var doties LVM Kalsnavas arborētumā, kur zied peonijas un skaistas ziedu pļavas. 23. un 24. jūnija LVM Kalsnavas arborētums būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 18.00. Šajās dienās vēl var pagūt notverot tik īso, bet košo peoniju ziedēšanas mirkli.

Īpaši piedāvājumu Līgo vakaram sarūpējusi LVM Jaunmoku pils. Tur pils parkā tiks kurināts lielais svētku ugunskurs un līgošanai draugu, ģimenes lokā būs iekārtota individuāla piknika vieta ar īpašu ugunskuru, grilu un piederumiem, kā arī pārsteiguma dāvana. Vairāk informācijas var iegūt, zvanot 26187442 vai rakstot info@jaunmokupils.lv.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI