DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sabiedrisko vides inspektoru darbu uzsāks vēl 20 jauni inspektori

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts vides dienesta (VVD) rīkotajā sabiedrisko vides inspektoru (SVI) atestācijā pārbaudes darbu sekmīgi nokārtoja 20 pretendenti. Tādējādi zvejas un makšķerēšanas kontrolē turpmāk iesaistīsies 74 sabiedriskie vides inspektori.

2021. gada 10. jūnijā notikušajā SVI atestācijā piedalījās 22 pretendenti no visas Latvijas, un VVD vērtē, ka šajā sabiedrisko vides inspektoru atestācijā gan interese par šo darbu bija salīdzinoši augsta, gan pretendenti bija labi sagatavojušies – vairāki ar pieredzi zvejas kontrolē, ko ieguvuši, strādājot kā pašvaldības pilnvarotas personas.

VVD palielināto interesi par SVI darbu skaidro ar sabiedrības pieaugušo interesi iesaistīties zivju resursu uzraudzībā un kontrolē. Tāpat lielā aktivitāte saistīta ar to, ka licencētās makšķerēšanas organizētāji, piemēram, pašvaldības, pilnvaro personas, kas SVI statusā uzrauga ūdenstilpes, kurās notiek licencētā makšķerēšana.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi*, kas stājās spēkā 2020. gada septembrī, nosaka arī pašvaldību pilnvarotām personām – SVI, kas nodarbojas ar zivju resursu aizsardzību un uzraudzību attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vai tai pieguļošajos jūras piekrastes ūdeņos, VVD kārtot atestāciju un iegūt SVI statusu.

SVI atestācijā VVD pārbauda spēju orientēties zveju un makšķerēšanu regulējošos tiesību aktos. Atestācijas darbu veido divas daļas - tests par zvejas un makšķerēšanas noteikumiem un uzdevums par ziņojuma par makšķerēšanas, vēžošanas, zemūdens medību vai zvejas noteikumu pārkāpumu noformēšanu. SVI atestācijā tiek pārbaudīta spēja orientēties zveju un makšķerēšanu regulējošos tiesību aktos. Atestācijas darbu veido divas daļas - tests par zvejas un makšķerēšanas noteikumiem un uzdevums par ziņojuma par makšķerēšanas, vēžošanas, zemūdens medību vai zvejas noteikumu pārkāpumu noformēšanu. Tests ir nokārtots, ja pretendents ir saņēmis vismaz 70% no maksimāli iespējamā punktu skaita, un uzdevums ir nokārtots, ja pretendents ir ieguvis vismaz 11 punktus no 15. Atestācijā drīkst izmantot tiesību aktus, taču nedrīkst izmantot elektroniskās saziņas līdzekļus.

VVD sabiedrisko vides inspektoru atestāciju organizē reizi sešos mēnešos un nākamā plānota 2021. gada septembrī. Informāciju par atestācijas vietu, laiku un iespēju pieteikties atestācijai ievieto VVD tīmekļvietnē.

SVI ir brīvprātīgais, kurš patstāvīgi vai sadarbībā ar valsts vides inspektoru vai pašvaldības amatpersonu veic zvejas un makšķerēšanas normatīvo aktu ievērošanas kontroli bez atlīdzības. SVI ir tiesības veikt pārbaudes kopā ar valsts vides inspektoru vai pašvaldības vides kontroles amatpersonu, bez valsts vides inspektora vai pašvaldības amatpersonas klātbūtnes, veikt pārbaudes un fiksēt pārkāpumu, sastādot ziņojumu par konstatēto zvejas vai makšķerēšanas noteikumu pārkāpumu, pārbaudīt ar zivju resursu ieguvi saistītās darbības, tai skaitā ūdenstilpēs un to tiešā tuvumā veikt vietas apskati, pārbaudīt dokumentus, zivju ieguves rīkus un lomu un veikt mantu apskati. Tāpat SVI ir tiesības izcelt nelikumīgus zivju ieguves rīkus un nodot tos lēmumu pieņemšanai Valsts vides dienestam, pašvaldības policijai vai pašvaldības vides kontroles amatpersonai, ūdeņos un to tiešā tuvumā pārbaudīt lomu un zvejā izmantotos rīkus.

2020. gadā sabiedriskie vides inspektori - VVD pilnvarotās personas patstāvīgi atklāja 49 zvejas un makšķerēšanas pārkāpumus, par kuriem uzlikti naudas sodi kopā 2958 EUR.

*https://likumi.lv/ta/id/317150-sabiedriska-vides-inspektora-statusa-pieskirsanas-un-anulesanas-kartiba

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI