DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Latvija atbalsta Eiropas Savienības lēmumu pieņemt sankciju paketi pret Lukašenko režīmu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 21. jūnijā Luksemburgā notika Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padome, kurā ES ārlietu ministri diskutēja par situāciju Baltkrievijā, ES sadarbību ar Latīņamerikas valstīm, kā arī situāciju Irākā. Sanāksmes laikā notika neformāla tikšanās ar Irākas ārlietu ministru Fuādu Husainu (Fuad Hussein).

“Latvija pilnībā atbalsta Eiropas Savienības lēmumu pieņemt jaunu sankciju paketi pret Lukašenko režīmu, kas ir saistītas ar lidsabiedrības Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu un valdības represijām pret opozīciju. Vienlaikus šīs sankcijas nav vērstas pret Baltkrievijas iedzīvotājiem, bet gan pret Aleksandra Lukašenko režīmu un viņa ļaudīm. Ir svarīgi saglabāt vienotību arī attiecībā uz sektorālajām sankcijām. Plašas sektorālās sankcijas ir spēcīgs signāls gan A. Lukašenko, gan baltkrievu un arī Eiropas Savienības sabiedrībai,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš piedalās ES Ārlietu padomē.

Latvija ir aktīvi piedalījusies sankciju sagatavošanā un aicinājusi Baltkrievijas amatpersonas ievērot cilvēktiesības, izbeigt represijas pret pilsonisko sabiedrību un atbrīvot visus politieslodzītos.

Pirms ES Ārlietu padomes notika neformāla ministru tikšanās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku. E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Baltkrievijas sabiedrība var rēķināties ar noturīgu Latvijas atbalstu cīņā par demokrātisko brīvību un cilvēktiesību ievērošanu. Latvijas līdzšinējais atbalsts Baltkrievijas sabiedrībai ir vērsts uz tiešu palīdzības sniegšanu protestos un represijās cietušajiem, kā arī mediju un neatkarīgo žurnālistu atbalstam. Baltkrievijas sabiedrības noturība un spēja saglabāt cīņas sparu pieaugošā autoritārisma apstākļos pelna vislielāko cieņu. Tāpat ir svarīgi jau šobrīd Baltkrievijas pilsoniskajiem spēkiem domāt par perspektīvām reformām un veicamajiem darbiem, lai pēc A. Lukašenko aiziešanas jauno Baltkrieviju veidotu demokrātisku, tiesisku un pārtikušu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI