DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

EK priekšsēdētāja RTU iepazīsies ar zinātnieku radītajām zaļajām tehnoloģijām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzturoties vizītē Latvijā 22. jūnijā, Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) tiksies ar RTU vadību, zinātniekiem un studentiem, iepazīstoties ar RTU radītajām tehnoloģijām, kas veicina klimatneitralitāti un tapušas, izmantojot arī Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu. Klimatneitralitāte un zaļās tehnoloģijas RTU ir izvirzījusi par prioritāti, jo ir pieņemts stratēģisks lēmums līdz 2030. gadam panākt, ka universitātes darbība rada ļoti nelielu oglekļa emisiju daudzumu.

Iecerēts, ka EK priekšsēdētāja tiksies ar RTU rektoru Leonīdu Ribicki un zinātņu prorektoru Tāli Juhnu, kā arī ar trim zinātnieku komandām. RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātnieki U. fon der Leienai prezentēs risinājumus atjaunojamās enerģijas izmantošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai – fasādes paneļa prototipu, kas, uzkrājot saules enerģiju, nodrošina siltuma uzkrāšanu ēkā siltā laikā un mājas sildīšanu vēsā laikā.

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) pētnieku grupa prezentēs pirms gada uzsākto Baltijas Biomateriālu ekselences centra projektu, kas tiek realizēts, izmantojot ES programmas «Apvārsnis 2020» finansējumu, un kura laikā tiek stiprināta biomateriālu nozare reģionā – zinātnieki izstrādā un komercializē jaunus biomateriālus kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām.

Savukārt otra MLĶF zinātnieku grupa prezentēs pašu radīto inovatīvo bioreaktoru, kurā iespējams vēsajā Latvijas klimatā audzēt vērtīgo tropu mikroaļģi spirulīnu, kas ir izcils antioksidantu un dažādu vitamīnu avots, kā arī satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Pētnieki idejas attīstībai ir izmantojuši Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) atbalsta instrumentus, radījuši jaunuzņēmumu «SpirulinaNord», kas jau uzsācis komercdarbību.

RTU jau kopš 2015. gada aktīvi darbojas, lai mazinātu savas darbības ietekmi uz vidi. Pirms trim gadiem spēkā stājās koncepcija «Zaļā Ķīpsala», kas paredz RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā īstenot ilgtspējīgu resursu pārvaldību, paplašinot RTU darbinieku un studentu izpratni par vides jautājumiem un sekmējot videi draudzīgu tehnoloģiju radīšanu un izmantošanu.

Zaļais aspekts un ANO Ilgtspējas mērķi ir iekļauti arī RTU Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2021.–2025. gadam. RTU lēmums tiekties uz CO2 neitralitāti apliecina izpratni, ka ikviena organizācija un patērētājs, pat ja ikdienā to tieši nejūt, dod savu negatīvo pienesumu klimata pārmaiņām. Tāpēc, jo ātrāk katra organizācija un patērētājs apzināsies savu ietekmi uz vidi, jo mērķtiecīgāk mēs spēsim mainīties.

EK priekšsēdētāja U. fon der Leiena apmeklēs Latviju saistībā ar ES Atveseļošanās un noturības mehānismu, iniciatīvu «NextGeneration EU» un Latvijas nacionālo Atveseļošanās plānu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI