DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID nodod kriminālvajāšanai personu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2021.gada jūnijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret personu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka persona organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Shēmas “klienti” (uzņēmumi) savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus.

Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm, ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā, izmantojot fiktīvu uzņēmumu norēķinu kontus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas apjomīgas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2021. gada jūnijā kriminālprocess tika nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, t.i. par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI