DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

PVD atgādina par drošu pārtiku svētku laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plānojot pārtikas produktu pirkumus Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina uzmanību pievērst pārtikas produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.

Iepērkoties, jāraugās, kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti tirdzniecības vietā un vai to iepakojums nav bojāts.

Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs. Atgādinām, ka jēlprodukti jāuzglabā un jāgatavo atsevišķi no gatavajiem produktiem, kas netiks papildus termiski apstrādāti.

Gatavojot jēlproduktus, ir svarīgi tos pareizi termiski apstrādāt – cept, vārīt, grilēt tik ilgi, kamēr produkta iekšējā temperatūra ir sasniegusi vismaz +74°C, jo šādā temperatūrā iet bojā lielākā daļa kaitīgo mikroorganismu.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova: “Īpaši aicinu būt uzmanīgiem, gatavojot mājputnu gaļu, jo šogad jau vairākkārt mājputnu gaļā, pārsvarā Polijas izcelsmes, esam konstatējuši salmonellas. Arī citu valstu dienesti ir ziņojuši par salmonellām tieši Polijas izcelsmes putnu gaļā. Visos gadījumos PVD ir veicis visu nepieciešamo, lai piesārņotā produkcija tiktu izņemta no aprites vai tajā nemaz nenonāktu, tomēr  arī paši patērētāji var sevi pasargāt pavisam vienkārši – kārtīgi to uzvārot vai uzcepot, jo salmonellas iet bojā dažu sekunžu laikā, produkta iekšējai temperatūrai sasniedzot vismaz +74°C. Vēl svarīgi atcerēties, ka jēlproduktus, tostarp putnu gaļu jāgatavo atsevišķi no citiem produktiem, un pēc darba ar jēlproduktiem jāmazgā rokas un virtuves inventārs, lai nepiesārņotu citus produktus un virsmas”.

Tāpat svētku laikā, kas joprojām būs karsts, pārtikas produktus – gan tos, kas termiski apstrādāti, piemēram - ceptu gaļu, zivis, gan tādus, kas tiek lietoti bez termiskās apstrādes, piemēram, dažādus salātus ar krējumu vai kūkas ar krēmu, nevajadzētu ilgstoši turēt istabas temperatūrā vai tiešos saules staros. Ja ēdieni uzreiz netiek apēsti, tad tie jānovieto aukstumā, lai tos droši varētu lietot nākamajā dienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI