DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Apmēram 50% meža ugunsgrēku dzēsti jaunaudzēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sausā un saulainā laikā paaugstinās ugunsbīstamība mežos visā Latvijā, turklāt, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegto informāciju, nedēļas nogalē Latvijas centrālajos rajonos izsludināts oranžais karstuma brīdinājums. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina dabas draugus būt īpaši uzmanīgiem mežā un stingri ievērot noteiktās ugunsdrošības prasības, lai neizceltos postošs meža ugunsgrēks. Šādos siltos un saulainos laikapstākļos meža ugunsgrēks var izcelties pat no vismazākās dzirksteles.

Šogad LVM apsaimniekotajos mežos jau likvidēti 62 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža platību vairāk nekā 43 hektāri. Aptuveni puse no degušās teritorijas ir tieši jaunaudzes.

"Lielākais līdz šim likvidētais meža ugunsgrēks 7,6 hektāru platībā izcēlās LVM Dienvidlatgales reģiona Sventes iecirknī. No visiem meža ugunsgrēkiem, kas izcēlušies LVM teritorijā, 9 ugunsgrēki postījuši teritoriju, kas lielāka par vienu hektāru. Šogad pieaudzis meža tīšas dedzināšanas gadījumu skaits un kādā no šādiem gadījumiem ir pat izdevies aizturēt iespējamo vainīgo personu," norāda LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs.

Visbiežākie ugunsnelaimju izcelšanās iemesli saistīti ar cilvēku neuzmanīgu rīcību ar uguni. Mežā stingri jāievēro ugunsdrošības prasības, aizliegta jebkāda atklātas liesmas veidošana ārpus speciāli ierīkotām ugunskura vietām.

Uzturoties mežos un purvos meža ugunsnedrošā laikposma laikā ir aizliegts:

  • veidot atklātu liesmu, izņemot rekreācijas objektus, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas. Rekreācijas objektos ugunskura vietu atstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies,
  • nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus,
  • dedzināt atkritumus,
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem,
  • veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Atbilstoši Valsts meža dienesta rīkojumam, meža ugunsnedrošais laikposms mežā ir izsludināts no 26.aprīļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI