DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM aicina uz informatīvu pasākumu par gaidāmo vienreizlietojamās plastmasas saturošu izstrādājumu daļēju aizliegumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 21. jūnijā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizē tiešsaistes informatīvo pasākumu par Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumu. Normatīvais regulējums, kas aizliegs vairāku vienreizlietojamo plastmasu saturošu  preču turpmāku ievešanu un izplatīšanu, stāties spēkā jau 3.jūlijā.

Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma mērķis ir novērst un samazināt konkrētu plastmasu saturošu izstrādājumu un plastmasu saturošu zvejas rīku ietekmi uz vidi, īpaši ūdens vidi, cilvēka veselību, kā arī veicināt pāreju uz aprites ekonomiku ar inovatīviem un ilgtspējīgiem uzņēmējdarbības modeļiem, izstrādājumiem un materiāliem, tādējādi sekmējot arī iekšējā tirgus efektīvu darbību.

70% no jūru piesārņojošajiem atkritumiem ir vienreizlietojamie plastmasas priekšmeti un zvejas rīki. Tā ir ir viena no graujošākajām globālajām problēmām, kas noved pie 100 000 jūras dzīvnieku: vaļu, roņu, bruņurupuču, delfīnu bojāejas katru gadu. Jaunais regulējums ir nozīmīgs solis plastmasas atkritumu problēmas risināšanā un vides apziņas veicināšanā. Tas paredz aizliegt vairāku vienreizlietojamu plastmasu saturošu izstrādājumu tirdzniecību, to piedāvāšanu patērētājam bezmaksas, kā arī noteikt pārstrādātā materiāla obligāto minimālo īpatsvaru dzērienu polietilēntereftalāta (PET) iepakojumā un citos plastmasas un kompozīta materiālu iepakojumos.

Jaunais likums nosaka prasības, par kurām pasākuma dalībniekus – nevalstiskās organizācijas, uzņēmējus, tirgotājus un pašvaldību pārstāvjus –  detalizēti informēs VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere un VARAM Vides aizsardzības departamenta Vides kvalitātes un atkritumu apsaimniekošanas nodaļas eksperte Sanita Reinerte.

Informatīvais pasākums 21. jūnijā sāksies plkst. 12:00, Microsoft Teams platformā. Lai reģistrētos un saņemtu piekļuves saiti, interesentiem jānosūta e-pasts uz Sanita.Reinerte@varam.gov.lv ar savu vārdu, uzvārdu, pārstāvēto uzņēmumu vai iestādi un telefona numuru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI