DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests panācis Latvijā nelikumīgi ievestu atkritumu atgriešanu uz to izcelsmes valsti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts vides dienestam (VVD) sadarbībā ar Lielbritānijas kompetentajām iestādēm izdevies panākt, ka SIA "Why recycle" Latvijā nelikumīgi ievestie plastmasas un gumijas atkritumu sūtījumi 180 tonnu apjomā no Lielbritānijas uzņēmuma RUSE & CO LIMITED atgriezti to nosūtītājvalstī – Lielbritānijā. 

Savukārt nelikumīgi saņemtie atkritumu sūtījumi no Lielbritānijas uzņēmuma Cores Enviroment UK Ltd 108.68 tonnu apjomā nodoti atkritumu apsaimniekotājam, kas VVD ir saņēmis atbilstošu atļauju (nodrošinot gala pārstrādi (reģenerāciju)). Pēc šo atkritumu nodošanas atkritumu apsaimniekotājam Latvijā, VVD iesniegti dokumenti, kas apliecina šo nelikumīgi Latvijā ievesto atkritumu nodošanu un gala pārstrādes pabeigšanu.

Latvijā nelikumīgi ievestie atkritumi no Lielbritānijas uzņēmuma RUSE & CO LIMITED 2020. gada nogalē atgriezti Lielbritānijā. Savukārt 2021. gada jūnija sākumā VVD saņemts apliecinājums, ka no Lielbritānijas uzņēmuma Cores Enviroment UK Ltd nelikumīgi saņemtie atkritumu sūtījumi atbilstoši apsaimniekoti Latvijā. Par konstatētajām būtiskajām neatbilstībām VVD SIA "Why recycle" piemērojis naudas sodu 2000,00 EUR.

Jau ziņojām, ka VVD sadarbībā ar Polijas kompetentajām iestādēm 2020. gada jūnijā izdevās apturēt nelikumīgu plastmasas un gumijas atkritumu ievešanu Latvijā, ko veica SIA „Why recycle”. VVD, pārbaudot no Polijas kompetentajām iestādēm saņemto informāciju par iespējamu nelikumīgu pārrobežu atkritumu pārvadājumu plūsmu, veica pārbaudi, t.sk, uzņēmuma plastmasas atkritumu pārstrādes ražotnē. VVD konstatēja, ka uzņēmumam ir spēkā esoša B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja, kas atļauj veikt sadzīves atkritumu pārstrādi un sadzīves atkritumu šķirošanu vai īslaicīgu uzglabāšanu. Tomēr tam nav atļaujas ievestā atkritumu veida apsaimniekošanai.

Tāpat VVD konstatēja, ka no Lielbritānijas saņemtie plastmasas un gumijas atkritumu sūtījumi Latvijā ievesti nelikumīgi, nesaņemot VVD saskaņojumu pirms to ievešanas un tādējādi neievērojot starptautiski noteiktos pārrobežu atkritumu sūtījumu nosacījumus*. Tika secināts, ka kravu pavaddokumentos sniegta sagrozīta un nepatiesa informācija, proti, vāji šķirots sadzīves atkritumu maisījums uzdots par plastmasas atkritumiem.

Tāpat uzņēmums nebija ievērojis izsniegtās piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumus, kā arī neatbilstoši apsaimniekojis atkritumus – uzglabājot sadzīves atkritumus neatļautā vietā un tā radot apdraudējumu videi, to piesārņojot un piegružojot. Pārbaudē tika konstatēts, ka uzņēmuma teritorijā vienlaicīgi tika uzglabāts 7 reizes vairāk plastmasas un gumijas atkritumu, nekā bija noteikts atļaujā.

*Atkritumus Latvijā var ievest tikai uz tādām reģenerācijas iekārtām, kurām ir atbilstoša jauda un kuru īpašnieks ir saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu reģenerācijai.

Pēc Bāzeles konvencijas neklasificētu atkritumu maisījumu sūtījumus var veikt, tikai tos saskaņojot iepriekšējas rakstiskas paziņošanas un piekrišanas procedūrā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI