DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS aicina piedalīties starptautiskā vebinārā par jaunatni, klimatu un vietējo politiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 15. jūnijā, Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) attālināti norisināsies starptautisks vebinārs “Jaunatne. Klimats. Vietējā politika. Kādēļ un kādēļ gan ne?”, kas tiek rīkots kā Eiropas Klimata pakta satelītpasākums un jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas pasākums.

“Jaunieši nav mūsu nākotne; viņi ir šeit un tagad. Jauniešu loma ir ļoti nozīmīga: viņi aktīvi piedalās dažādās aktivitātēs klimata pārmaiņu mazināšanai un kampaņās, izglītojot un veidojot izpratni par vides jautājumiem, un iesaistās vietējos un starptautiskos projektos, kas veltīti klimata pārmaiņu jautājumiem. Būtiski, lai jauniešiem būtu iespējas piedalīties arī lēmumu pieņemšanā pašvaldībās, jo šie lēmumi noteikti ietekmēs viņu nākotni,” norāda Eiropas Klimata pakta vēstnieks, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Taču vai jaunieši ir pārmaiņu virzītāji? Kas jaunajai paaudzei vajadzīgs, lai būtu par pozitīvo pārmaiņu katalizatoru? Kā politiķi var sadarboties ar jauniešiem vietējā un nacionālajā līmenī? Vai klimata krīze tagad ir jebkuras politikas pamats? Ko mēs īsti vēlamies un kad to vēlamies panākt? Šie ir jautājumi, uz kuriem tiks meklētas atbildes vebinārā.

Pasākumu atklās Eiropas Klimata pakta vēstnieks, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš un Lietuvas Pašvaldību asociācijas prezidents, Eiropas Mēru pakta vēstnieks no Lietuvas Mindaugs Sinkevičus. Vebināru vadīs Lietuvas Jonišķu pašvaldības mēra vietniece Vaida Aleknavičiene. Tajā Dr. arch. Antra Viļuma no Rīgas Tehniskās universitātes pastāstīs, kā padarīt mūsu pašvaldības labākas, iesaistot jauniešus un īstenojot aktivitātes jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas kontekstā.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Prof. Dr. oec. Inese Vaidere iepazīstinās ar savu redzējumu par to, vai klimata politika tagad ir jebkuras politikas pamats un kāda ir jauniešu loma, veidojot politikas darba kārtību. “Eiropas zaļais kurss – tas ir plašs plāns, lai mēs dzīvotu videi draudzīgāk un sasniegtu klimata mērķus. Jāuzsver, ka zaļais kurss nav “Briseles izdomājums”, jo vērienīgu rīcību klimata pārmaiņu mazināšanā pieprasa iedzīvotāji – 90% eiropiešu uzskata klimata pārmaiņas par nopietnu iemeslu bažām. Tādēļ mums, likumdevējiem, ir skaidrs – zaļo kursu varēsim realizēt tikai tad, ja aptversim jebkuru jomu un šajā procesā iesaistīsies ikviens, jo īpaši jaunieši. Ļoti priecājos jauniešu vidū redzēt arvien augošu interesi par videi draudzīgām izvēlēm un ticu, ka, kopīgi strādājot, mēs spēsim sasniegt vērienīgos Eiropas zaļā kursa mērķus, turklāt vienlaikus nodrošinot arī labklājības pieaugumu un ekonomikas izaugsmi. Šis vebinārs dod labu iespēju veidot dialogu par turpmākajiem uzdevumiem,” norāda I. Vaidere.

Pasākumā arī varēs uzzināt stāstus no Lietuvas, Gruzijas un Ukrainas par jauniešu iesaisti vides aktivitātēs un vietējās politikas veidošanā. Mūsu valsts pieredzē dalīsies Talsu novada Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Dana Šteinberga un Valmieras pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa, kuras pastāstīs par jauniešu drosmi un vēlmi ietekmēt gan tagadni, gan nākotni, kā arī ekoskolu sadarbību ar pašvaldībām.

Epiloga vietā LPS piedāvās noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības veidoto mākslas un mūzikas video par dabas tēmu, kura tapšanā piedalījušies bērni un jaunieši no Latvijas, Gruzijas un Ukrainas.

Vebinārs norisināsies latviešu valodā ar sinhrono tulkojumu angliski, lietuviski un krieviski.

Papildu informācija un vebināra darba kārtība pieejama LPS vietnē.

Pasākumu rīko Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi, PLATFORMU un Lietuvas Pašvaldību asociāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI