DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents un Polijas ārlietu ministrs: Latvijas un Polijas sadarbību raksturo vienots redzējums par reģiona drošību un attīstību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

10. jūnijā Valsts prezidents Egils Levits Jūrmalas rezidencē tikās ar V. E. Polijas Republikas ārlietu ministru Zbigņevu Rau (H. E. Mr Zbigniew Rau). Šī bija pirmā ministra vizīte Latvijā.

Valsts prezidents un Polijas ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja abu valstu ciešās attiecības, ko vieno vēsturiskās un kultūras saites. Tāpat tik uzsvērta Latvijas un Polijas sadarbība daudzos jautājumos, ko raksturo vienots redzējums par reģiona drošību un attīstību.

Sarunā tika īpaši uzsvērta līdzšinējā vizīšu apmaiņa un intensīvais politiskais dialogs starp abām valstīm. Polijas ārlietu ministrs pauda pateicību, ka Valsts prezidents š. g. 3. maijā par godu Eiropas pirmās konstitūcijas 230. gadadienai devās uz svinīgo ceremoniju Varšavā. Savukārt Valsts prezidents piebilda, ka aktīvā vizīšu apmaiņa turpināsies, īpaši domājot par tuvojošos 30. gadadienu kopš Latvijas un Polijas diplomātisko attiecību atjaunošanas.

E. Levits un Z. Rau pārrunāja situāciju Baltkrievijā. Abi pauda uzskatu, ka Eiropas demokrātiskajām valstīm ir intensīvi jāatbalsta baltkrievu tautas vēlme dzīvot demokrātiskā un tiesiskā valstī.

Tāpat tika pārrunāti notikumi Ukrainā, Ukrainas eirointegrācija un mērķis kļūt par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti. Sarunā tika atzinīgi novērtēta starptautiskā iniciatīva “Krimas platforma”, par ko abas puses bija vienisprātis, ka tas ir vērtīgs instruments, kā pasaulei atgādināt par Krimas okupāciju. Valsts prezidents skaidroja, ka Latvija savas vēsturiskās pieredzes dēļ labi apzinās, cik būtisks ir citu valstu atbalsts un okupācijas neatzīšana.

Valsts prezidents un Polijas ārlietu ministrs apsprieda arī reģionālās sadarbības jautājumus. E. Levits un Z. Rau piekrita, ka reģiona un visas Eiropas drošībai ir būtiski stiprināt transatlantiskās saites. Šī mērķa īstenošanai svarīga platforma ir Trīs jūru iniciatīva, kuras nodoms ir veicināt Eiropas austrumu daļas ciešāku integrāciju zaļajā, digitālajā un infrastruktūras jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI