DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija atkal dodas iekarot Ansī animācijas festivālu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 14. jūnijā, Francijas pilsētā Ansī / Annecy sākas Eiropā nozīmīgākais starptautiskais animācijas festivāls, kura ietvaros tradicionāli notiek arī vērienīgais filmu tirgus MIFA (International Animation Film Market). Festivāls, kurā Latvijas filmas apbalvotas jau divus gadus pēc kārtas, arī šogad savām konkursa programmām atlasījis divas Latvijas autoru filmas, bet filmu tirgū Latvija iekļauta īpašā programmā „MIFA Focus”.

Ansī starptautiskais kinofestivāls jau 60 gadus ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem animācijas forumiem, bet starptautiskais filmu tirgus MIFA ir pilnībā veltīts animācijai un tās izpausmēm jaunajās tehnoloģijās.

Pēc pagājušajā gada pārcelšanās uz virtuālo vidi šogad festivāls atgriežas klātienē, saglabājot arī tiešsaistes iespējas skatītājiem no visas pasaules. Divās dažādās Ansī konkursu programmās iekļautas arī divas Latvijas animācijas īsfilmas.

Festivāla galvenā konkursa (Sélection officielle) ietvaros 15. jūnijā uz lielā ekrāna tiks demonstrēta starptautiskajā animācijas īsfilmu konkursā iekļautā Vladimira Leščova filma ar starptautisko nosaukumu Comeback. Šis ir dziļi personisks stāsts par bērnības dienu aizraušanos, kas kādu dienu atgriežas jau pieauguša hokeja cienītāja dzīvē. Jautājumu un atbilžu sesijai pēc filmas seansa režisors pieslēgsies tiešsaistē no Latvijas.

Filmas treileris: www.vimeo.com/503211348  

Īsfilmu konkursa programmā Off – Limits 14. jūnija rītā pirmizrādi piedzīvos animācijas īsfilma Panic, ko veidojusi māksliniece Helen Ora (agrāk pazīstama kā Elīna Dzelme / Elīna Maligina), filma veidota sadarbībā ar režisoru un producentu Reini Kalnaelli. Filmas Panic stāsts risina Sievietes iekšējo monologu, konfrontējoties ar lomām, ko viņai piešķir sabiedrība, bet filmas animācija veidota, māksliniecei ar roku zīmējot uz drukātiem videomateriālu kadriem. Filmas autore Helen Ora un producents Reinis Kalnaellis piedalīsies klātienes seansā Ansī.

Filmas treileris: www.helen-ora.com/short-films

Svinot piekto gadu, kopš Latvija piedalās MIFA tirgū, mūsu valsts iekļauta īpašajā programmā MIFA Focus, kurai katru gadu konkursa kārtībā tiek izraudzīti aktuālākie reģioni animācijas nozarē. Latvijas prezentāciju MIFA Focus sadaļā veido Latvijas Animācijas asociācija sadarbībā ar Nacionālo Kino centru, tajā aplūkota Latvijas animācijas nozares ekosistēma un izrādīti fragmenti no deviņām topošajām animācijas filmām. Prezentācijā iekļautas studijas Atom Art aktuālās īsfilmas Iemīlējies Kafka (režisore Zane Oborenko) un Goda sardze (Edmunds Jansons), divi projekti no studijas Animācijas brigāde – īsfilma Dusmukule (Dace Rīdūze) un pilnmetrāžas filma Lielais Indriķis (Jānis Cimmermanis). Studija VFS films piedāvā fragmentus no filmas Diendusa (Nils Skapāns) un īsfilmu cikla Brīnumskapis (Krista Burāne). Studija Tritone pieteiks Latvijā topošu animācijas seriālu bērniem Bobo un Marlo iepazīst pasauli. Dabas enciklopēdija (Aigars Gercāns), tāpat auditorijai tiks piedāvāti fragmenti no topošajām pilnmetrāžas filmām Mans laulību projekts (Signe Baumane) un Ziemeļu zvaigzne (Kārlis Vītols).

Atsevišķā notikumā, tirgus sadaļā MIFA Pitches, savu jaunāko projektu – topošo pilnmetrāžas animācijas filmu Straume / Flow prezentēs režisors Gints Zilbalodis un producents Matīss Kaža.

Jāatgādina, ka tieši Gints Zilbalodis pirms diviem gadiem aizsāka Latvijas animācijas spožās attiecības ar Ansī festivālu, kura jaundibinātajā pilnmetrāžas filmu konkursā Contrechamp pirmo galveno balvu saņēma Zilbaloža filma Projām / Away (2019). Otrajā Contrechamp konkursā galveno balvu saņēma Latvijas filma Mans mīļākais karš (2020), un tās režisore Ilze Burkovska-Jakobsena šogad aicināta klātienē saņemt balvu, kas pirms gada tika piešķirta virtuāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI