DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vjačeslavs Dombrovskis: trūkst skaidra redzējuma, kā sasniegt Eiropas zaļā kursa mērķus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Eiropas zaļā kursa ietvaros esam uzņēmušies nopietnas saistības, taču neesam guvuši pārliecību, ka ar esošo redzējumu tās tiks izpildītas. Pašlaik rodas bažas, vai valsts pārvaldei ir pietiekami skaidrs redzējums un resursi, lai sasniegtu plānoto,” trešdien, 9.jūnijā, sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. Komisijas sēdē deputāti šodien uzklausīja transporta nozares un atbildīgo ministriju pārstāvjus saistībā ar “zaļo” auto atbalstu programmu.

Deputāti sēdē pirms nedēļas iepazinās ar iecerētajām transporta attīstības pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam un šonedēļ turpināja spriest par transporta nozarei izvirzītajiem mērķiem oglekļa dioksīda izmešu samazināšanā, uzklausot  biedrības “Auto Asociācija” pārstāvi par Zaļu auto atbalsta programmu attiecīgajam laika periodam.

Komisija pauda bažas par to, vai būs iespējams sasniegt Eiropas zaļā kursa mērķus un vai finansējums būs pietiekams plānoto pasākumu īstenošanai.

Kā sēdē atzīmēja biedrības “Auto Asociācija” pārstāvis, transporta sektorā procentuāli visvairāk oglekļa dioksīda emisiju rada sauszemes autotransports, it sevišķi vieglās automašīnas. Desmit gadu laikā Latvijas autoparks varētu palielināties par 28 procentiem.

Klātesošie vērsa uzmanību uz zaļu auto nodokļu politikas pilnveidošanas nepieciešamību, kā arī vecu auto norakstīšanas iespējām. Tāpat tika pārspriesta sabiedrības motivācija personiskā auto vietā izvēlēties sabiedrisko transportu, kā arī nepieciešamība sakārtot infrastruktūru, lai varētu pārvietoties ar alternatīviem transportlīdzekļiem, piemēram, velosipēdiem un elektriskajiem skrejriteņiem.   

Iepriekš Satiksmes ministrijas pārstāvji komisiju informēja, ka Eiropas zaļais kurss līdz 2050.gadam paredz samazināt transporta radītās emisijas par 90 procentiem.

Komisija septembrī atkārtoti pievērsīsies šim jautājumam, aicinot uz sēdi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjus sniegt pārskatu par iespējamiem risinājumiem, informēja V.Dombrovskis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI