DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Divās ligzdās izšķīlušies mazie ērglēni

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Priecīgs notikums sagaidīts divās mazo ērgļu ligzdās, kuru norisēm var sekot līdzi video tiešraidēs. Lielās salas ligzdā un Aizkujas ligzdā katrā izšķīlies viens mazais ērglēns.

5. jūnijā, 39. dienā pēc olas izdēšanas, mazo ērgļu Rasas un Roznieka ligzdā izšķīlās ērglēns. Ligzda atrodas AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotā mežā, kur tiek veikts šīs sugas monitorings un izpēte. Lai nodrošinātu ērgļu netraucētu ligzdošanu, dzīvotnes aizsardzībai ir izveidots mikroliegums.

Savukārt Lielās salas ligzdā priecīgais notikums sagaidīts pāris dienu vēlāk – 7. jūnijā - , kad 39. dienā pēc vienīgās olas izdēšanas no tās izšķīlās ērglēns.

"Par šķilšanās brīža tuvošanos Lielās salas ligzdā liecināja barības rezerves veidošana uz ligzdas malas, kā arī ligzdas pušķošana ar svaigiem zariem. Lai ērglēni aug lieli un spēcīgi!" teic LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Mazo ērgļu un citu īpaši aizsargājamo putnu dzīvotņu aizsardzībai LVM apsaimniekotajos mežos tiek veidotas aizsargājamas teritorijas ar atbilstošu apsaimniekošanas režīmu. LVM īsteno mazo ērgļu monitoringu, kā arī veic šīs sugas izpēti un publicēto informāciju izmanto sugas aizsardzības pamatošanā. Latvijā ligzdo aptuveni 4000 mazo ērgļu pāru jeb 20% no sugas pasaules populācijas.

Kopš 2016. gada LVM īsteno vides izglītības un aizsargājamo putnu sugu izpētes projektu “Putni purvā un mežā”, kura laikā, vērojot tiešsaises ierakstus, ikvienam ir iespēja būt lieciniekam unikāliem notikumiem plēsīgo putnu ligzdās, kā arī dabas norisēm purvā. Tiešraides video: https://bit.ly/3sXQ8Is

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI