DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: līdz ar augstskolu reformu LLU ir iespējas nostiprināties arī kā zinātnes izcilības centram

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

9. jūnijā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar zemkopības ministru Kasparu Gerhardu, pārrunājot lauksaimniecības politiku Latvijā un Eiropas Savienības (ES) mērogā.

E. Levits un K. Gerhards apspriedās par kopējo lauksaimniecības politiku, pievēršoties tiešmaksājumu tematam, lauksaimniecības politikas diskusijām Portugāles prezidentūrā ES Padomē un atbalstam lauksaimniecībai COVID-19 pandēmijas laikā.

Lielu uzmanību sarunā Valsts prezidents pievērsa klimata, bioloģiskās lauksaimniecības un bioloģiskās daudzveidības tematiem, pārrunājot gan problēmjautājumus, kas valstij jārisina ceļā uz klimatneitrālu Eiropas Savienību, gan veidus, kā stimulēt Latvijas laukos aprites ekonomiku un ilgtspējīgu pieeju lauksaimniecībā. Valsts prezidents kā ļoti būtisku minēja Latvijas lauku apdzīvotību, kas jāveicina, stratēģiski raugoties uz Latviju kā zaļu un veselīgu pārtiku ražojošu valsti ES. Tāpat E. Levits uzsvēra: lai arī Latvijai būs jāveic investīcijas visos tautsaimniecības segmentos, lai panāktu ambiciozo ES dalībvalstu mērķi par emisiju samazināšanu līdz 2030. gadam un par klimatneitrālu ES līdz 2050. gadam, un ceļš var radīt pārbaudījumus un grūtības, tomēr mērķis ir viennozīmīgs un neatgriezenisks. E. Levits arī interesējās par pesticīdu lietojuma kontroli Latvijas laukos un ar to saistītiem pārtikas drošības jautājumiem.

Tika pieminēts valsts atbalsts pandēmijas skartajiem mazajiem lauksaimniekiem 2021. gadā, kam kopumā paredzēti 3 miljoni eiro. Tie plānoti, lai stiprinātu mazo lauksaimniecības ražotāju saimniecības, motivētu integrāciju tirgū, kā arī lai sekmētu Latvijas reģionu apdzīvotības saglabāšanos un ainavas sakoptību.

Šajā kontekstā tika pārrunāta arī nodarbinātības problemātika laukos, lauksaimniekiem izjūtot īpaši sezonas darbinieku trūkumu.

Atzinīgi novērtējot vakar Saeimā pieņemto augstskolu reformu, Valsts prezidents uzsvēra Latvijas Lauksaimniecības universitātes potenciālu nostiprināties ne tikai kā augstākās izglītības iestādei, bet arī kā zinātnes izcilības centram savā laukā.

Abas puses apspriedās par šogad septembrī gaidāmo ANO Pārtikas samitu, kurā plānota Latvijas Valsts prezidenta klātbūtne, lai dalītos ar mūsu valsts pieredzi pārtikas kvalitātes un drošības laukā, lauksaimnieku kooperācijā u. c. jautājumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI