DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aprīlī apstrādes rūpniecībā vērojama strauja izaugsme

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2021.gada aprīlī pēc neizlīdzinātajiem datiem lielā mērā bāzes efekta dēļ bija par 20,3% lielāki nekā pirms gada. Arī pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem izlaides apjomi pieauga līdzīgi. Jāatzīmē, ka būtiska apstrādes rūpniecības izaugsme (par 9,6%) ir vērojama arī, salīdzinot ar pirms Covid-19 krīzes periodu – 2019.gada aprīli.

APSTRĀDES RŪPNIECĪBAS PRODUKCIJAS APJOMI
neizlīdzināti dati, izmaiņas procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu

Aprīlī gada griezumā pieaugums bija vērojams gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs. Strauji auga lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrādes ražošanas apjomi – par 20%, kā arī automobiļu un piekabju ražošana – pieaugums vairāk nekā divas reizes. Tāpat būtisks pozitīvs ieguldījums nozares izaugsmē bija gatavo metālizstrādājumu (+24%) un nemetālisko minerālu (+31%) ražošanai. Pēc trīs mēnešu samazinājuma aprīlī gada griezumā pieaugums bija vērojams otrajā lielākajā apakšnozarē – pārtikas produktu ražošanā (+7%). Pieauga arī citu apstrādes rūpniecības apakšnozaru ražošanas apjomi.

Negatīvas tendences apstrādes rūpniecībā aprīlī gada griezumā, līdzīgi kā gada pirmajos mēnešos, bija vērojamas metālu ražošanā (-39%). Nedaudz samazinājās arī elektrisko iekārtu ražošanas apjomi (-5%).

Kopumā gada pirmajos četros mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 6,7% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

Aprīlī līdzīgi strauji auga arī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Par 17% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, bet vēl straujāk – eksportā realizētās produkcijas apjomi – par 31 procentu.

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ko veicina arvien augošie vakcinācijas tempi, ekonomiskā aktivitāte apstrādes rūpniecībā pakāpeniski palielinās. Prognozējams, ka apstrādes rūpniecībai arī turpmāk ir potenciāls izaugsmei, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI