DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Senāta nolēmumu gadagrāmata šogad izdota jaunā formātā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Meklējot jaunus, šodienai atbilstošus ceļus pie auditorijas, Augstākā tiesa mainījusi ierasto Senāta nolēmumu gadagrāmatas formātu. 2020.gada krājums ir veidots, publicējot nevis pilnus nolēmumus, bet būtiskāko nolēmumu kopsavilkumus un īpaši izceļot Senāta atziņas tiesību normu interpretācijā un piemērošanā.

Nolēmumu kopsavilkumi veidoti, lai atklātu tikai būtiskāko, jo, kā grāmatas priekšvārdā uzsver Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, “mūsdienu informācijas daudzuma un aprites ātruma apstākļos it īpaši svarīgi ir kļuvis nepazaudēt kodolu.” Taču viņš atgādina, ka jurisprudencē loma ir arī detaļām. Tāpēc, pirms izmantot kādu no atziņām tiesību normu piemērošanas praksē, nepieciešams iepazīties ar pilnu nolēmuma tekstu. Krājumā izmantoto nolēmumu pilns teksts pieejams Augstākās tiesas mājaslapā.

Kopā 2020.gadā Senātā izskatītas 2945 lietas. Šajā krājumā publicēti 120 nolēmumu kopsavilkumi, dodot iespēju lasītājam pārskatāmā veidā iepazīties ar katra departamenta atlasītiem 40 nolēmumiem. Kopsavilkumi sakārtoti pa departamentiem, sagrupēti pēc lietu kategorijām. Nolēmuma kopsavilkumam ir pievienots virsraksts un norādīti atslēgvārdi, kā arī tekstā īpaši izceltas Senāta atziņas.

Viens no uzdevumiem Augstākās tiesas darbības stratēģijā ir juridiskās domas un juridiskās kultūras attīstīšana. Senāta nolēmumi ir juridiskās kultūras sastāvdaļa, tādēļ svarīgi, lai tos izmantotu ne tikai tiesneši, bet arī studenti, apgūstot praktisko tiesību piemērošanu, kā arī tiesību zinātnieki un tieslietu sistēmai piederīgie, sniedzot kvalitatīvu atgriezenisko saiti analītisku rakstu un argumentētu komentāru veidā. Tādēļ grāmatas jaunais formāts ļauj pārskatīt Senāta judikatūras aktualitātes vieglāk uztveramā formā, nodrošinot to daudzveidīgāku lietojumu.

Savukārt Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane aicina pārvērtēt tiesību avotu sistēmu Latvijā: “Praksē Senāta atziņas sevi ir pierādījušas kā judikatūras statusam atbilstošas un faktiski kļuvušas par tiesību papildavotu. Senāta atziņu stabilitāte, pieejamība un izmantošana tiesību normu piemērošanas praksē prasa atbilstošu pārmaiņu arī tiesību avotu sistēmā, ko izmanto demokrātijas, tiesiskuma stiprināšanā un pamattiesību ievērošanas nodrošināšanā.”

Grāmatu sagatavoja Senāta departamentu priekšsēdētāji Veronika Krūmiņa, Normunds Salenieks, Anita Poļakova un Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas darbinieki Kaspars Kukmilks, Zinaida Indrūna, Evita Frīdentāle un Kristīne Ivulāne. Redaktores Anita Zikmane un Liena Henke. Grāmatas izdevējs ir Augstākā tiesa.

Grāmatu saņems visas Latvijas tiesas, augstskolu Juridiskās fakultātes, tā būs arī Nacionālajā bibliotēkā. Elektroniski grāmata pieejama Augstākās tiesas mājaslapā.

Latvijas Republikas Senāta spriedumi un lēmumi 2020

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI