DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Noziedzības novēršanas padomes sēdē plānots apstiprināt noziedzības novēršanas padomes rīcības plānu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 3. jūnijā, Ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa uzdevumā Noziedzības novēršanas padomes sēdi vadīs Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un tajā plānots apstiprināt Tieslietu ministrijas izstrādāto Noziedzības novēršanas padomes rīcības plānu, kas ir stratēģiskais rīcības plāns laikaposmam no 2021. gada līdz 2026. gadam. Tā mērķis ir stiprināt tiesiskumu, koordinēt un pilnveidot valsts institūciju darbību, lai novērstu un apkarotu noziedzību, īpaši korupciju un organizēto noziedzību, kas apdraud valsts drošību un ekonomisko stabilitāti. Plāns ir izstrādāts arī, lai koordinētu izpildvaras un tiesu varas sadarbību valsts tiesiskuma mērķu sasniegšanai.  

Plāns paredz trīs rīcības virzienus: 

  • risku vadību un prioritāšu noteikšanu, paredzot, piemēram, nodrošināt efektīvu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanu un stiprinot Noziedzības novēršanas padomi kā stratēģisko noziedzības analīzes, monitoringa rīku. Tas paredz arī tiesību aizsardzības iestāžu un citu valsts iestāžu korupcijas riska novēršanu un sistēmas pilnveidošanu;  
  • iestāžu darbības kvalitāti, efektivitāti un sadarbību trīs darbības jomās – izglītībā, sadarbībā starp iestādēm un pašvaldībām, kā arī tiesību aizsardzības iestāžu kapacitātes stiprināšanā. Profesionālās kvalifikācijas jautājums ir nozīmīgs, jo tiesnešu, prokuroru, izmeklētāju tālākizglītības pienācīgs kvalitātes līmenis ir fundaments efektīvai un tiesiskai tieslietu sistēmai. Tādēļ tiek plānots ieviest vienotu tiesnešu, prokuroru un arī izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos) kvalifikācijas pilnveides programmu, izveidojot Tieslietu mācību centru.  
  • atbildība par rezultātu sniegšanu piecās darbības jomās – Noziedzības novēršanas padomes atskaite Nacionālās drošības padomei, ģenerālprokuratūras ikgadējais ziņojums Saeimai, Augstākās tiesas priekšsēdētāja ziņojums Noziedzības novēršanas padomei, Valsts kontroles lietderības revīzijas priekšlikumu izpildes uzraudzība un Valsts policijas atskaite par Nacionālo kriminālizlūkošanas modeli Noziedzības novēršanas padomei. 

Katram no rīcības virzieniem ir definētas konkrētas darbības jomas, veicamie pasākumi un sasniedzamie rezultāti, kā arī ir noteikti izpildes termiņi un par izpildi atbildīgās/līdzatbildīgās institūcijas. 

Pēc plāna apstiprināšanas tas būs pieejams Tieslietu ministrijas mājaslapā. 

Noziedzības novēršanas padomes sēdē plānots arī skatīt Tieslietu ministrijas izstrādāto pārskatu par noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas piemērošanas efektivitāti 2020. gadā un informatīvo ziņojumu "Iekšējās drošības akadēmijas dibināšana", kā arī tiesībaizsardzības un drošības iestāžu kriminālizlūkošanas analītisko ziņojumu par 2020. gadu un par krāpšanām digitālajā vidē un to apkarošanas risinājumiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI