DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ES ārlietu ministri tiekas neformālajā sanāksmē Lisabonā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 26. un 27. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) neformālajā ārlietu ministru jeb tā dēvētajā Gimnihas sanāksmē Lisabonā, Portugālē, kurā ministri pievērsās ES–Āfrikas attiecībām, neatrisinātajiem konfliktiem austrumu kaimiņu reģionā un ES stratēģiskajam skatījumam uz Indijas un Klusā okeāna reģionu.

ES ministri tikās arī ar Jordānijas ārlietu ministru Aimanu Alsafadī (Ayman Al Safadi) un pārrunāja situāciju Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā.

ES ir ieinteresēta palīdzēt Āfrikas partneriem tādu nozīmīgu reformu īstenošanā, kas virzītas uz ilgtspējīgu drošību, stabilitāti un iekļaujošu attīstību. Liela nozīme ir ES stratēģiskajai komunikācijai, lai pārliecinātu par demokrātijas, noteikumos balstītas kārtības un cieņas pret cilvēktiesībām nozīmi. E. Rinkēvičs pauda, ka jāņem vērā citu spēlētāju, tai skaitā Krievijas un Ķīnas, aktivitātes reģionā. Lai sekmētu ES–Āfrikas attiecības, ES interesēs ir spēcināt savu atpazīstamību Āfrikas kontinentā, uzlabojot komunikāciju un stimulējot ekonomisko izaugsmi, tai skaitā iesaistot sievietes un jauniešus.

Pārrunājot iesaldētos konfliktus austrumu kaimiņu reģionā, ministri atzina, ka ļoti svarīgs ir ES nelokāmais atbalsts Austrumu partnerības valstu suverenitātei un teritoriālajai vienotībai. Ministrs uzsvēra, ka ES ir jārunā vienā balsī. Krievija ir iesaistīta visos austrumu kaimiņu neatrisinātajos konfliktos – Austrumukrainā, Piedņestrā, Kalnu Karabahā, kā arī Abhāzijā un Dienvidosetijā. ES jāspēlē aktīvāka loma šo konfliktu risināšanā, esot ciešā sadarbībā arī ar transatlantiskajiem partneriem tādos starptautiskos formātos kā ANO un EDSO, kas sekmē konfliktu novēršanu un miermīlīgu atrisināšanu.

Indijas un Klusā okeāna reģionā Latvija atbalsta ES centienus īstenot vienotu ārpolitiku šajā reģionā, akcentējot noteikumos balstītas starptautiskās kārtības principus un multilaterālismu. Ņemot vērā reģiona valstu dažādību un izaicinājumus, ministri uzsvēra, ka ES jāstiprina sadarbība ar līdzīgi domājošiem partneriem, kas iestājas par klimata jautājumiem, demokrātiju, cilvēktiesībām un reģionālu konfliktu atrisināšanu.

Gimnihas sanāksmi reizi pusgadā organizē ES Padomē prezidējošā valsts. To vada ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos. Šajās sanāksmēs neformālā gaisotnē ministri diskutē par ES ārlietu un drošības politikas jautājumiem.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI