DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Bebrs Čāpiņš dodas pie savas vēstuļu draudzenes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šonedēļ, 27. maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā izaudzinātais bebrs Čāpiņš dosies uz Gaia zoodārzu Kerkradē (Nīderlandē). Tur viņu gaida apaļīga bebru dāma Betija (Betty), kura Čāpiņam atsūtījusi interesantu “smaržu vēstuli” – riekšavu salmu no savas migas. Astoņgadīgais Rīgas zoodārza bebrs ilgi to pētīja un ar zoodārza darbinieku palīdzību nosūtīja dāsni iesmaržinātu atbildes vēstījumu.  Tā kā gandrīz 6 gadus vecajai Betijai pūrā ir plašs baseins ar ērtu salu, Čāpiņš ar nepacietību gaida tikšanos klātienē, Nīderlandē.

Bebrs Čāpiņš ir dzimis Talsu novada Lībagu pagastā 2013. gada aprīļa beigās. 30. aprīlī, tolaik pēdējā bebru legālu medību dienā, viņa māja tika sagrauta un vecāki nošauti. Nākošajā dienā bebrēns nonāca Rīgas zoodārzā, bet viņa brālītis līdz izglābšanai nenodzīvoja, nomira badā. Čāpiņš, kāri zīzdams no pudelītes suņa piena aizstājēju, auga braši un drīz kļuva par zoodārza Zooskolas “skolotāju”, piedaloties mācību nodarbībās un lekcijās un saglabājot visai draudzīgas attiecības ar cilvēkiem.

Bebru atraktīva eksponēšana zooloģiskajos dārzos ir visai sarežģīts uzdevums, jo šie dzīvnieki aktīvi kļūst tikai krēslas stundās, kad zoodārzs jau ir slēgts (Zoodārzu kolekciju vienotajā datu bāzē šobrīd reģistrēti vien 62 bebri).  Bez tam, Latvijā problēmas radītu arī baseina aizsalšana ziemā, tāpēc Rīgas Zooloģiskā dārza plānos nav bebru ekspozīcijas izveide un Čāpiņš dzīvoja mītnē karantīnas kompleksā. Gaia zoodārzs Kerkradē (Nīderlandē) tomēr ir izveidojis lielisku bebru ekspozīciju ar plašu dīķi un dūksnainu salu. To šobrīd apdzīvo 2015. gada 1. jūlijā Alpenzoo (Insbruka) dzimusi bebru dāma Betija un Čāpiņa ceļojums uz Nīderlandi ir tikai un vienīgi likumsakarīgs, jo TUR VIŅAM BŪS LABĀK! Saņemot bebru ekspozīcijas attēlus un īpaši iesaiņoto smaržīgo salmu “vēstuli” no Betijas migas, radās pilna pārliecība, ka Čāpiņš nonāks labās un prasmīgās rokās.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI