DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Uzņēmēji: nodokļiem jābūt konkurētspējīgiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 20.maijā, uz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Zemgales reģiona padomes (ZRP) sēdi un Zemgales Biznesa klubu attālināti sanāca Zemgales uzņēmēji, uzmanību pievēršot vairākiem uzņēmējdarbības videi būtiskiem jautājumiem, tostarp – nodokļu politikai un «zaļajai» domāšanai.

“Nodokļiem ir jābūt samaksājamiem, viegli administrējamiem un konkurētspējīgiem vismaz ar kaimiņvalstīm. Diemžēl Latvijas nodokļu sistēma tāda vēl nav, īpaši, ja runājam par šogad īstenoto nodokļu reformu, kuras sagatavošanā daudzi uzņēmēju ierosinājumi netika vērā ņemti. Piemēram, mikrouzņēmuma nodokļu režīms līdz ar reformu praktiski tiek likvidēts, taču alternatīva netiek piedāvāta. Mazie uzņēmumi ir būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, ko apliecina arī fakts, ka 2019.gadā mazā biznesa uzņēmumi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos samaksājuši 2,95 miljardus eiro, tāpēc nepieciešams, lai šī joma tiktu sakārtota, ļaujot tai attīstīties,” atklājot Zemgales Biznesa klubu, uzsvēra LTRK Zemgales reģiona padomes vadītājs Imants Kanaška.

Tam, ka Latvijas darbaspēka nodokļi nav konkurētspējīgi, piekrita arī LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa, norādot, ka darbaspēka nodokļa slogs Latvijā ir viens no augstākajiem Baltijas jūras reģionā – 2019.gadā tas bija 42,6%, tikai par 0,1% nesasniedzot Zviedrijas līmeni, savukārt Igaunijā un Lietuvā tas bija krietni zemāks - 37,2%. Kā liecina jaunākie dati, situācija nav mainījusies arī 2020.gadā, tādēļ Latvijas konkurētspēja ir zema.

LTRK jau kopš pagājušā gada aktīvi strādāja pie ierosinājumiem nodokļu politikai, tomēr šogad valdības īstenotā nodokļu reforma ir «brāķis», ko atzīst arī paši politiķi. Lai arī par vienu procentpunktu tika samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksa, tomēr daudzi uzņēmējiem būtiski ierosinājumi netika ņemti vērā. Tas, kas būtu nepieciešams – mazināt kopējo darbaspēka izmaksu slogu, tajā skaitā “slimības lapu” un virsstundu apmaksas kārtību, jo šīs pozīcijas Latvijas uzņēmējiem izmaksā krietni vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Jāpiebilst, ka, pateicoties LTRK izdarītajam spiedienam, politiķi šobrīd sākuši apsvērt “brāķa” labošanu un pārcelt minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ieviešanu no 1.jūlija.

Zemgales Biznesa dienā tika skarts vēl kāds uzņēmējdarbības attīstībai būtisks jautājums - «zaļā» domāšana. Uzņēmuma «Ignitis Latvija» produktu vadītājs Māris Sīklis iepazīstināja dalībniekus ar atjaunojamajiem energoresursiem kā līdzekli uzņēmuma konkurētspējas celšanai. “Lai arī «zaļās» enerģijas risinājumi sākotnēji šķiet dārgāki, tomēr ilgākā laika periodā tie atmaksāsiet un drošinās ietaupījumu,” skaidroja M.Sīklis. Viņš arī norādīja uz Eiropas politiku, kas virzās klimatneitrālā virzienā, tādējādi “zaļi” strādājošie uzņēmumi būs konkurētspējīgāki.

Tam piekrita arī Biznesa dienas dalībnieks, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs, norādot, ka šobrīd tiek strādāts pie vairākām direktīvām, tostarp – dīzeļtransporta ierobežošanas, kas var būtiski mainīt attieksmi pret vides politiku. 

Zemgales reģionālās Valsts darba inspekcijas vadītājs Andris Saulītis un projekta vadītāja  Agnese Aišpure klātesošos iepazīstināja ar Eiropas Sociālā fonda projektu «Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana», kas ļauj bīstamo nozaru uzņēmumiem izstrādāt darba aizsardzības pasākumu plānu un izveidot darba aizsardzības organizatorisko struktūru.

Zemgales Biznesa dienu organizēja LTRK ar uzņēmuma «Ignitis Latvija» atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI