DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs aicina Eiropas Padomi aizsargāt un veicināt cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 21. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs attālināti piedalījās Eiropas Padomes Ministru komitejas 131. sesijā. Ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz pandēmijas nelabvēlīgo ietekmi cilvēktiesību jomā, tostarp konfliktu skartajās zonās Eiropā, kā arī aicināja Eiropas Padomi aizsargāt un veicināt cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu.

E. Rinkēvičs norādīja uz nesenajiem Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumiem, kas atzīst, ka Krievijas Federācija (KF) kontrolē teritorijas Abhāzijā un Dienvidosetijā, kā arī Austrumukrainā. “Es aicinu KF nodrošināt pilnīgu cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu šajās teritorijās. Es atkārtoju Latvijas stingro atbalstu Ukrainas un Gruzijas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei to starptautiski atzītajās robežās,” pauda E. Rinkēvičs, aicinot Eiropas Padomi pastāvīgi uzturēt šos jautājumus organizācijas politiskajā dienas kārtībā.

“Eiropas Padome ir uz vērtībām balstīta organizācija. Ir svarīgi, lai mēs aizsargātu un veicinātu cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu,” uzsvēra ārlietu ministrs, aicinot visas Eiropas Padomes dalībvalstis to nodrošināt. E. Rinkēvičs atgādināja, ka KF opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšana, biroja slēgšana un atbalstītāju apspiešana mierīgu protestu laikā ir satraucoša, un nemitīgie aicinājumi KF ievērot vārda brīvību un pulcēšanās brīvību tiek atkārtoti ignorēti.

Visbeidzot ministrs uzsvēra, ka jaunās tehnoloģijas, kurās tiek izmantots mākslīgais intelekts, var apdraudēt cilvēktiesības. “Mums ir jābūt pietiekami ambicioziem, izstrādājot atbilstošu tiesisko regulējumu cilvēktiesību aizsardzībai tehnoloģiskās attīstības kontekstā,” sacīja ministrs.

Informācijai

Strasbūrā bāzētā Eiropas Padome ir dibināta 1949. gadā, un tā ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Eiropas Padomes mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu Eiropā, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību. Latvija par EP dalībvalsti kļuva 1995. gadā.

Ministru komitejas sesija notiek reizi gadā prezidējošā Eiropas Padomes dalībvalstī. Latvijas prezidentūra Eiropas Padomes Ministru komitejā paredzēta 2023. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI