DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Iespēja piedalīties aptaujā par lasīšanas paradumu maiņu pandēmijas ietekmē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā” rīko aptauju ar mērķi noskaidrot, kā izmainījās iedzīvotāju lasīšanas paradumi Latvijā Covid-19 pandēmijas ietekmē.

Pirms gada, 2020. gada maijā, tika veikta pirmā šāda veida aptauja par pirmās ārkārtējās situācijas sākuma periodu, no 2020. gada 12. marta līdz 12. maijam. Lai varētu pēc iespējas precīzāk salīdzināt, kas izmainījies tagad, kad ar dažādiem ierobežojumiem un jauniem dzīves noteikumiem aizvadīts jau vairāk nekā gads, šajā aptaujā lūgts atbildēt par līdzīgu periodu, tikai pēc gada – no 2021. gada 12. marta līdz 12. maijam. Aptauja ir anonīma, iegūtie dati tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Aptauja aizņems aptuveni 10–15 minūtes. Aptauja turpinās līdz 2021. gada 31. maijam. Lai piedalītos aptaujā, sekojiet saitei:

https://ej.uz/AptaujaLasisanaPandemija

Aptaujas dalībniekiem iespējams piedalīties izlozē un laimēt LNB izdevumu “Lasīšanas pandēmija. Esejas par lasīšanas vēsturi Latvijā”.

Ar aptauju LNB  turpina mērķtiecīgi un sistemātiski realizēto lasīšanas vēstures un aktuālās situācijas pētniecību. Tās ietvaros jau tapis “Latvijai – 100” projekts – izrāžu-lasījumu cikls “Lasām Latvijā” (2017) – un tam sekojošais Gustava Strengas eseju krājums “Lasām Latvijā / Grāmata Latvijā” (2018). LNB vadošā pētnieka Paula Daijas veidotā virtuālā izstāde The Rise of Literacy in Europe (“Rakstpratības attīstība Eiropā”, https://www.europeana.eu/en/exhibitions/rise-of-literacy-in-europe). Kopā ar Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti un RSU Sociālo zinātņu fakultāti organizētā ekspedīcija lasīšanas ieradumu izzināšanai Sēlijā (2018), 2020. gada maijā tapa aptauja par iedzīvotāju lasīšanas paradumiem pirmās ārkārtējas situācijas laikā (ar Ingas Surguntes rakstu, kurā analizēti aptaujas rezultāti, iespējams iepazīties šeit https://lnb.lv/lv/vai-arkarteja-situacija-lasijam-citadi). LNB simtgadē, 2019. gadā, sadarbojoties ar literatūras un filozofijas žurnālu “Punctum”, interneta vietnē punctummagazine.lv tika publicēti pētījumi par lasīšanas vēsturi, kas 2020. gada nogalē, papildināti ar lasīšanai pandēmijas apstākļos veltītiem rakstiem, iznāca krājumā “Lasīšanas pandēmija. Esejas par lasīšanas vēsturi Latvijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI