DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Ukrainā godina Krimas tatāru deportāciju upuru piemiņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Juris Vīgulis, Saeima

Šajās dienās mēs atceramies padomju režīma īstenotos noziegumus pret Krimas tatāriem. Pašreizējos apstākļos šī ir īpaši skumja diena, jo Krimas pamatiedzīvotāji jau atkal ir zaudējuši savu dzimteni un ir pakļauti vajāšanai. Latvijas parlaments ir atzinis Krimas tatāru deportācijas par genocīdu. Latvija uztur un turpinās uzturēt stingru Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, neļaujot šim jautājumam pazust no starptautiskās dienaskārtības. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ukrainas galvaspilsētā Kijevā oficiālās vizītes ietvaros tiekoties ar Krimas tatāru pārstāvjiem.

Godinot Krimas tatāru deportāciju upuru piemiņu, pie Latvijas vēstniecības ēkas Kijevā deportāciju 77.gadadienā 18.maijā tika pacelts Krimas tatāru karogs. Krimas tatāru politiskais līderis Refats Čubarovs (Refat Chubarov) uzsvēra, ka ir nepieciešama strauja rīcība, jo tik nelielai tautai bez savas zemes draud iznīcība.

Kijevā I.Mūrniece tikās arī ar 2019.gadā no Krievijas cietuma atbrīvoto kinorežisoru Oļegu Seņcovu (Oleg Sentsov) un citiem politieslodzīto atbrīvošanas platformas pārstāvjiem. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka starptautiskā sabiedrība nedrīkst aizmirst, ka cietumos Krievijas kontrolētajās Ukrainas teritorijās un Krievijā savas pārliecības dēļ atrodas daudzi Ukrainas patrioti, un ir jāprasa to iespējami drīza atbrīvošana. Platformas pārstāvji aicināja šo jautājumu atkal aktualizēt starptautiski, lai izdarītu spiedienu uz Krieviju.

Tāpat Saeimas delegācija nolika ziedus pie Nebesnaja sotņa upuru memoriāla, kas veltīts Maidanā bojāgājušo protestētāju piemiņai.

Saeimas priekšsēdētaja Kijevā atklāja piemiņas plāksni par godu latviešu agronomam Indriķim Koham, kurš izveidoja Ukrainas lauksaimniecības bibliotēku, kā arī apmeklēja Ukrainas galvaspilsētā izveidoto Latvijas skvēru. 

Kopā ar I.Mūrnieci oficiālā vizītē Ukrainā uzturas arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.

19.maijā Saeimas delegācija apmeklēs karadarbības skarto Austrumukrainas reģionu, kur tiksies ar Ukrainas kareivjiem un vietējiem iedzīvotājiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI