DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Kamēr tiek perētas olas, var netraucēti aplūkot mazos ērgļus tuvplānā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd divās no septiņām tiešraidēm, kuru darbību nodrošina AS “Latvijas valsts meži” (LVM), var vērot mazo ērgļu ligzdošanu. Jūnija pirmajā pusē ir sagaidāma mazo ērgļu mazuļu šķilšanās. Kamēr ērgļu mātītes pacietīgi perē, tiešraides vērotājiem ir lieliska iespēja citviet Eiropā tik reti sastopamos putnus netraucēti aplūkot tuvplānā.

Mazo ērgļu mātītes pašlaik perē olas divās – Aizkujas un Lielās salas – ligzdās. Mazo ērgļu mātīte Rasa Aizkujas ligzdā perē divas olas, bet Lielās salas ligzdas mātīte – vienu.

“Vērojumi liecina, ka šobrīd ērgļu mātītēm barības pietiek. Barību vai nu piegādā tēviņi, vai vienā no ligzdām tēviņš regulāri palaiž pabaroties pašu mammu. Zīmīgi, ka aprīlī un arī tagad maijā mātītes galvenokārt tiek barotas ar vardēm. Vardes ir ļoti nozīmīga mazo ērgļu barība. Varam prognozēt, ka mazo ērglēnu šķilšanās sagaidāma, sākot ar jūnija pirmās dekādes beigām, jo mazuļi šķiļas 37.-43. dienā pēc olas izdēšanas,” skaidro LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Smalki izpētīt mazo ērgli

Šobrīd, kamēr mazo ērgļu mātītes perē, viņas nepārtraukti atrodas ligzdā, tāpēc tā ir lieliska iespēja tuvplānā netraucēti līdz smalkām detaļām aplūkot mazo ērgli un vērot viņu uzvedību ligzdā. Tieši tagad tiešraidē var labi novērot, kā mazie ērgļi kārto apspalvojumu, kā iesmērē sevi ar tauku dziedzeru izdalītajiem taukiem, kā viņi reaģē uz dažādiem trokšņiem un cik rūpīgi ērgļu mātītes regulāri apgroza olas, lai tās tiktu apsildītas vienmērīgi no visām pusēm.

Barības pienešana notiek dažādos dienas laikos, tomēr lielākoties – rīta stundās un priekšpusdienā. Mazie ērgļi sāk medīt līdz ar pirmo gaismu, tāpēc tēviņu tiešraides ierakstā lielāka cerība aplūkot agri no rīta; pirmie barības nesumi parasti ir laika posmā no 5 līdz 7 rītā.

Iespēja klausīties putnu balsis

Tāpat šajā laikā, kamēr mātītes perē, tiešraidē var klausīties mazo ērgļu balsis. Ja mātīte tuvumā redz lidojam tēviņu, viņa to sauc. Aizkujas mazo ērgļu kameru tiešraidē regulāri var dzirdēt arī dziedam meža balodi, kurš arī ir īpaši aizsargāja putnu suga.

Tiešraidē iespējams vērot arī klinšu ērgļu ligzdu. Tomēr tajā šogad ērgļi neligzdo, tāpēc, nebūdami tai piesaistīti, putni lielākoties aplido plašas teritorijas un tiešraides kamerā viņus var redzēt vien retu reizi. Tomēr – tā kā ligzda atrodas augstajā purvā, vērojot klinšu ērgļu kameras tiešraidi, jo īpaši agros rītos, var klausīties dažādu purvu putnu skanīgajās balsīs. Ierakstos var skaidri saklausīt rubeni, lietuvaini, kuitalu, dzeltenos tārtiņus, dzērves un citus purva putnus.

Sekot līdzi notikumiem septiņās ligzdās iespējams, vērojot tiešraides video: https://bit.ly/3sXQ8Is

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI