DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīt norisināsies LPS ikgadējās sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 14. maijā, notiks ikgadējās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Sarunas vadīs izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Šogad sarunās apspriedīs pedagogu darba samaksas modeli, skolu tīkla optimizācijas vadlīnijas un veikto analīzi par pašvaldību izmaksām uz vienu izglītojamo. Šie ir ļoti svarīgi jautājumi ne tikai pedagogiem un izglītības jomas speciālistiem, bet ikvienai pašvaldībai.

Darbs pie pedagogu darba samaksas pilnveides turpināsies vēl vairāk nekā gadu, jo jaunie noteikumi par pedagogu atalgojumu stāsies spēkā 2022./2023. mācību gadā, taču saskaņā ar samaksas pieauguma grafiku zemākā darba algas likme jau šā gada 1. septembrī plānota 830 eiro, bet no 2022. gada 1. septembra – 900 eiro. Savukārt pirmsskolas skolotājiem zemākā darba algas likme paredzēta 872 eiro no 2021. gada 1. septembra un 960 eiro no 2022. gada 1. septembra. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) izveidotās darba grupas sagatavotie priekšlikumi paredz pāreju no skolēna finansējuma modeļa uz normētās klases finansējuma modeli. Tāpat darba grupa veikusi analīzi par pašvaldību finansējuma izmaksām uz vienu bērnu un izstrādājusi noteikumu grozījumu priekšlikumus par netiešajām izmaksām novadu līmenī un izglītības iestāžu līmenī. Netiešās izmaksas novadu līmenī analizētas ar mērķi caurspīdīgāk parādīt tās izmaksas, kuras vistiešākā veidā attiecas uz izglītības funkciju, un kliedēt mītu, ka izglītības nozare ir pārfinansēta, bet izglītības iestāžu līmenī tā ir iespēja salīdzināt katras skolas izmaksas ar līdzīgu novadu un skolu tipa vidējām izmaksām. IZM darba grupa sagatavojusi arī vadlīnijas, kas palīdzēs veikt skolām pašnovērtējumu. Ministrijas ieskatā tās varētu kalpot pašvaldībām vispārējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanai, jo tajās piedāvāti izglītības iestādi raksturojoši parametri un sniegti ieteikumi pašvaldībām lēmumu pieņemšanai par izmaiņām skolu tīklā. Izstrādātais piedāvājums paredzēts vidusskolām, pamatskolām, sākumskolām un sākumskolām-filiālēm.

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Dr. sc. admin. Ināra Dundure uzskata, ka vadlīnijas var palīdzēt skolām veikt pašnovērtējumu, taču to pielikumā sniegtais apkopojums par izglītības iestāžu atbilstību izglītojamo skaita kritērijiem un kopsavilkums par izdevumiem uz vienu izglītojamo nedrīkst būt noteicošais, lai lemtu par skolas slēgšanu.

Šos un citus aspektus IZM un pašvaldību pārstāvji apspriedīs rītdienas sarunās, turpinot iesāktās diskusijas, kas gada garumā notikušas dažādos formātos.

LPS un IZM sarunas sāksies plkst. 11. Tās varēs skatīties tiešraidē LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Tiešraide” vai sekojot šai saitei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI