DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Satiksmes ministrija ar Latvijas Pašvaldību savienību pārrunā aktuālus satiksmes nozares jautājumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 12. maijā, notika Satiksmes ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības ikgadējās sarunas par nozīmīgiem satiksmes nozares jautājumiem.

Atklājot ikgadējo tikšanos, satiksmes ministrs Tālis Linkaits atzīmēja pozitīvo sadarbību ar pašvaldībām, kas ļauj konstruktīvi iedziļināties problēmās un tās kopīgi risināt. Viņš informēja sanāksmes dalībniekus, ka notiek darbs pie ilgtermiņa plāna sagatavošanas valsts reģionālo ceļu attīstībai un jau tuvākajā laikā tiks uzsāktas konsultācijas ar plānošanas reģioniem un pašvaldībām šī plāna tālākai virzībai. “Ceļiem pieejamais finansējums šogad ir rekordliels, un tas ļaus mums būtiski uzlabot ceļu stāvokli visā Latvijā,” uzsvēra Tālis Linkaits.

Puses pārrunāja arī finansējumu autoceļiem valsts vidēja termiņa budžetā un nepieciešamību no nākamā gada mainīt valsts budžeta mērķdotācijas sadales kārtību pēc jauno pašvaldību izveidošanas. “Līdz šim piemērotais mērķdotācijas sadales mehānisms  ir novecojis un neatbilst ne reģionu ekonomiskajai aktivitātei, ne satiksmes intensitātei, ne iedzīvotāju vajadzībām. Tomēr pārejai uz jaunu sadales kārtību jābūt pietiekami izlīdzinātai,” skaidroja ministrs.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas izvirzīto mērķu sasniegšanai Eiropas zaļā kursa ietvaros ir nepieciešams apjomīgs finansējums, kas pašlaik ir nepietiekams. Transporta sektorā, izmantojot Eiropas fondu finansējumu, ir uzsākta sabiedriskā transporta zaļināšana; tāpat notiek dzelzceļa kā satiksmes mugurkaula stiprināšana gan pasažieru pārvadājumos, gan attīstot iekšzemes kravu pārvadājumus. Tomēr jāveicina starpinstitūciju sadarbība, iesaistot visas par klimata mērķu sasniegšanu atbildīgās ministrijas, lai rastu efektīvākos un piemērotākos risinājumu transporta negatīvās ietekmes uz vidi mazināšanai.

Runājot par sabiedriskā transporta pakalpojumiem Rīgā un Pierīgā, satiksmes ministrs atgādināja, ka Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda projektu ietvaros tiks risināti ne tikai infrastruktūras attīstības un transportlīdzekļu nomaiņas jautājumi, bet tiks mainīta visa Rīgas aglomerācijas transporta sistēma.

Sarunas laikā ministrijas un Pašvaldību savienības pārstāvji vienojās, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai 2021. gadā papildus būs nepieciešami 32,87 miljoni eiro. Satiksmes ministrija jau ir iesniegusi valdībā finanšu pieprasījumu par 13,3 miljoniem eiro iepriekšējā gada norēķiniem un Covid-19 ietekmes seku mazināšanai šā gada pirmajā pusgadā.

Autotransporta direkcija sanāksmes dalībniekus informēja par sabiedriskā transporta pakalpojumu iepirkuma gaitu turpmākajiem 10 gadiem. Tāpat sanāksmes dalībnieki pārrunāja pašvaldību iesaistes iespējas sabiedriskā transporta līdzfinansēšanā. Puses arī vienojās turpināt darbu pie skolēnu pārvadājumu maršrutu izvērtēšanas, sadarbojoties pašvaldībām, plānošanas reģioniem un Autotransporta direkcijai, kā arī Sabiedriskā transporta padomes ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI