DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Arī Čiekurkalna ūdenstornis attēlots uz pastmarkas mākslinieka Alekseja Naumova gleznojumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021.gada 14.maijā Latvijas Pasts plāno izdot jau trešo ūdenstorņu tēmai veltīto pastmarku sērijā Latvijas arhitektūra – uz tās attēlots viens no lielākajiem Rīgas ūdenstorņiem, kas atrodas Gaujas ielā un tiek dēvēts par Čiekurkalna ūdenstorni. Jaunās pastmarkas dizainu miniatūras gleznas formā veidojis mākslinieks Aleksejs Naumovs. Jauno filatēlijas izdevumu sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicinām rakstīt uz e-pasta adresi filatelija@pasts.lv.

Uz jaunās Latvijas arhitektūras sērijas pastmarkas redzams viens no lielākajiem Rīgas ūdenstorņiem Gaujas ielā. Pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 1,00, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks A.Naumovs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais rektors.

Gaujas ielas ūdenstornis, dēvēts arī par Čiekurkalna ūdenstorni, tika būvēts, lai uzlabotu ūdens spiedienu Rīgas pilsētas nomalēs. 1912.gadā projektu 54 metru augsta ūdenstorņa būvei ar 2000 kubikmetru ietilpīgu metāla ūdens rezervuāru izstrādāja un tā būvdarbus vadīja arhitekts Vilhelms Bokslafs. Būvatļauja tika izsniegta 1912.gada 29.maijā, savukārt būvdarbi tika pabeigti 1913.gadā. Ūdenstornis bija pēc kārtas ceturtais un reizē arī pēdējais no Rīgas pilsētas pašvaldības pasūtījumā 19. un 20.gs. mijā būvētajiem ūdenstorņiem.

Rīgas pilsētas ūdenstorņu arhitektūra laika gaitā iemantojusi arī kultūrvēsturisku nozīmi – Gaujas ielas ūdenstornis arhitektoniski veidots jūgendstilā, un tam ir piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss.

Pastmarku sērija Latvijas arhitektūra tiek izdota kopš 2010.gada, izceļot būtiskas vēsturiskās celtnes vai modernas jaunbūves. Iepriekšējos gados izdotas pastmarkas, uz kurām attēlots Dailes teātris, Cēsu koncertzāle, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā, kā arī citi Latvijas arhitektūras objekti. Pirmā šajā sērijā ūdenstorņiem veltītā pastmarka izdota 2019.gadā, un uz tās attēlots Matīsa ielas ūdenstornis Rīgā, savukārt uz otrās šai tēmai veltītās pastmarkas redzams viens no senākajiem Rīgas ūdenstorņiem Alīses ielā. Visas Latvijas arhitektūras sērijas pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Jauno pastmarku un aploksni Ūdenstornis Rīgā, Gaujas ielā  iespējams apskatīt te.

Covid-19 infekcijas izplatības laikā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās nenotiek, tāpēc pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv

Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43, Rīgas 50.pasta nodaļā t/c Origo, Stacijas laukumā 2, pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 21.maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI