DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2021
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 1,7 %

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis* palielinājās par 1,7 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021. gada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā
(procentpunktos)

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,5 %. Būtiskākais cenu kāpums gada laikā bija svaigiem dārzeņiem (+9,1 %). Vidējais cenu līmenis pieauga arī olām (+9,2 %), augu eļļai (+12,4 %), miltiem un citiem graudaugiem (+5,9 %), šokolādei (+3,4 %), brokastu pārslām (+6,0 %) olīveļļai (+8,7 %), kā arī maizei (+0,5 %). Savukārt cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem (-1,8 %), tai skaitā lētāka bija mājputnu gaļa (-5,3 %), cūkgaļa (-3,1 %) un gaļas izstrādājumi (-1,4 %). Lētāki bija svaigi augļi (-6,3 %), galvenokārt citroni un bumbieri. Cenas kritās arī augļu un dārzeņu sulām (-4,0 %), cukuram (-5,4 %), kartupeļiem (-5,7 %), pienam (-2,4 %) un sviestam (-3,3 %).

Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi bija par 0,8 % lētāki, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas cenu samazinājums par 5,4 %. Lētāka bija arī dabasgāze un elektroenerģija. Savukārt dārgāka bija mājokļa īres maksa, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 2,6 %. Gada laikā vidējais cenu līmenis kāpa zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Dārgākas bija arī brilles un kontaktlēcas. Savukārt lētāki bija farmaceitiskie produkti, galvenokārt kompensējamie medikamenti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 9,7 %, ko galvenokārt ietekmēja degvielas cenu pieaugums par 24,8 %. Dīzeļdegvielas cenas palielinājās vidēji par 25,1 %, benzīna – par 24,4 %, bet auto gāzes – par 23,7 %. Sadārdzinājās lietotās automašīnas, kā arī pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem. Cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, ko turpināja ietekmēt Covid-19 ierobežojumi. Lētāka kļuva arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,7 %. Būtiskākais cenu pieaugums bija ziediem, grāmatām, televīzijas abonēšanas maksai, informācijas apstrādes iekārtām, kā arī laikrakstiem un žurnāliem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās vidēji par 3,3 %, ko lielākoties ietekmēja cenu kritums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, savukārt cenas pieauga frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apaviem, ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, kā arī mājokļa mēbelēm. Savukārt cenu kritums bija apģērbiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,9 %

2021. gada aprīlī, salīdzinot ar 2021. gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,9 %. Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Patēriņa cenu pārmaiņas

(procentos pret iepriekšējo mēnesi)

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu mēneša laikā
(procentpunktos)

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 1,2 %. Būtiskākais cenu kāpums bija svaigiem dārzeņiem (+16,6 %). Akciju noslēgumu ietekmē dārgāka kļuva žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+1,4 %), mājputnu gaļa (+1,1 %) un gaļas izstrādājumi (+1,8 %). Cenas pieauga maizei (+1,4 %), olām (+3,8 %), augu eļļai (+4,3 %), jogurtam (+2,2 %), šokolādei (+1,5 %). Savukārt akciju ietekmē lētāks bija piens (-3,1 %), konditorejas izstrādājumi (-1,3 %) un piena produkti (-1,5 %). Cenas samazinājās svaigiem augļiem (-1,4 %), galvenokārt vīnogām un banāniem.

Apģērbu un apavu cenas palielinājās vidēji par 8,5 %. Turpinoties vasaras sezonas preču nonākšanai tirdzniecībā, apavu cenas pieauga par 26,1 %, kamēr apģērbi sadārdzinājās par 3,7 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas sadārdzinājās par 0,5 %, ko ietekmēja vidējā cenu līmeņa pieaugums mājokļa īres maksai, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī cietajam kurināmajam. Ūdensapgādes vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,6 %, kanalizācijas pakalpojumi bija par 0,7% dārgāki .

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 0,5 %. Degviela kļuva dārgāka par 0,9 %, tai skaitā dīzeļdegviela – par 0,6 %, benzīns – par 0,6 %, bet auto gāze – par 5,2 %. Cenas pieauga pasažieru aviopārvadājumiem, savukārt lētāka bija personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās par 2,0 %. Galvenokārt akciju ietekmē cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem (-4,4 %).

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mobilā tālruņa pakalpojumiem, vīnam, barībai lolojumdzīvniekiem un grāmatām. Savukārt cenu kritums bija degvīnam, alum, ziediem, personālajiem datoriem.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās
(procentos)

Grupas

Cenu pārmaiņas 2021. gada aprīlī, salīdzinot ar:

2020. g.
aprīli

2020. g.
decembri

2021. g.
martu

Kopā

1,7

2,5

0,9

pārtika

0,5

2,4

1,2

alkohols, tabaka

0,3

1,5

-0,1

apģērbs, apavi

0,8

9,0

8,5

mājoklis

-0,8

1,2

0,5

mājokļa iekārta

1,4

1,9

0,0

veselība

2,6

0,9

0,3

transports

9,7

6,1

0,5

sakari

1,3

1,1

0,6

atpūta, kultūra

2,7

1,6

0,0

izglītība

0,0

-1,9

0,0

restorāni, viesnīcas

0,6

0,0

0,2

dažādas preces un pakalpojumi

-3,3

0,8

-2,0

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2021. gada aprīlī bija par 11,0 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 9,1 %, bet pakalpojumiem – par 15,4 %.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret 2015. gada vidējo)

Informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām 2021. gada maijā paziņos 8. jūnijā.

Plašāka informācija par patēriņa cenu pārmaiņām pieejama oficiālās statistikas portālā sadaļā “Patēriņa cenas”.

*Gada inflācija atspoguļo patēriņa cenu pārmaiņas, salīdzinot pārskata mēneša vidējo cenu līmeni ar iepriekšējā gada atbilstošā mēneša vidējo cenu līmeni.

Covid-19 ietekme uz aprīļa patēriņa cenu indeksu

Datu vākšana

Patēriņa cenu apsekojums tiek veikts Rīgā un 10 citās Latvijas pilsētās katru mēnesi no 4. līdz 20. datumam. Visā aprīļa reģistrācijas periodā spēkā bija dažādi ierobežojumi saistībā ar Covid-19. No 7. aprīļa preču tirdzniecība klātienē varēja notikt visos veikalos ārpus tirdzniecības centriem, kā arī visos veikalos tādos tirdzniecības centros, kuru platība nepārsniedz 7000 m2.

Aprīlī ierobežojumi visbūtiskāk ietekmēja ēdināšanas, izglītības, atpūtas un sporta, kā arī daļu skaistumkopšanas pakalpojumu, kurus vēl arvien nedrīkstēja sniegt. Aprīlī saglabājās ierobežojumi tūrisma, atpūtas, sporta un kultūras pakalpojumu jomās. Tirdzniecības ierobežojumu atvieglošanas rezultātā aprīlī samazinājās attālināti (izmantojot interneta resursus un telefonintervijas) savākto cenu īpatsvars. Kopumā aptuveni 15 % cenu aprīlī ir savāktas, izmantojot vienu no alternatīvajām opcijām (īpatsvars reprezentē tikai tās cenas, kas standarta situācijā būtu vāktas klātienē).

Datu kvalitāte

Katru mēnesi patēriņa cenu indeksa aprēķināšanas vajadzībām tiek savākti aptuveni 25 tūkstoši cenu. Visa aprīlī savāktā cenu informācija, tai skaitā cenas, kas tika vāktas attālināti, izgāja standarta validācijas procedūras. Netipiski vai ar globālām un sezonālām tendencēm nepamatoti kritumi vai kāpumi netika novēroti. Noslēdzoties datu validācijai, nebija arī pamatojuma uzskatīt, ka alternatīvo metožu izmantošana ietekmētu cenu izmaiņu dinamiku vai datu kvalitāti. Līdz ar to visa apsekojuma laikā savāktā cenu informācija atbilst metodoloģijas un kvalitātes prasībām.

Cenas, kas Covid-19 dēļ nebija pieejamas, tika imputētas. Apakšindeksi, kuru kvalitāte ir būtiski ietekmēta, ir uzskaitīti imputāciju sadaļā. Oficiālajā statistikas portālā indeksiem ar būtisku (> 50 %) Covid-19 sekmētu imputāciju skaitu un tādejādi zemāku kvalitāti ir "u" pazīme.

Atkarībā no patēriņa grupas imputāciju īpatsvars var būtiski atšķirties, tomēr kopējā datu apjomā Covid-19 imputāciju īpatsvars aprīlī ir bijis 4,3 %, kas ir 3,8 % no kopējiem patēriņa izdevumiem.

Imputācijas aprēķinos, kas ir saistītas ar Covid-19 ierobežojumiem

Aprīlī lielākajā daļā patēriņa grupu, izņemot pārtikas un bezalkoholisko dzērienu, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, veselības aprūpes, kā arī sakaru grupu, bija cenas, kas netika novērotas Covid-19 ietekmē. Trūkstošās cenas tika imputētas, izmantojot vienu no četrām metodēm:

  1. imputēta tendence no pārējām cenām konkrētai precei vai pakalpojumam;
  2. izmantota pēdējā novērotā cena;
  3. imputēta iepriekšēja gada atbilstošā mēneša cenu izmaiņu tendence;
  4. imputācija, izmantojot visu "reprezentatīvo" indeksu gada patēriņa cenu indeksu.

Pirmā imputācijas metode tika izmantota gadījumos, kad prece vai pakalpojums Covid-19 ietekmē bija pieejams tikai daļēji, t.i. ne visās izlasē iekļautās tirdzniecības/pakalpojumu sniegšanas vietās, bet vēl arvien pietiekamā skaitā, lai savāktā informācija reprezentētu kopējo cenu izmaiņu tendenci.

Otrā metode tika izmantota gadījumos, kad cenas precei vai pakalpojumam ir stabilas, mainās reti vai pārsvarā gada sākumā, tiek pilnībā vai daļēji regulētas, un ir pamats domāt, ka pēc ierobežojumu atcelšanas prece vai pakalpojums būs pieejams par tādu pašu cenu.

Trešā metode tika izmantota pakalpojumiem ar sezonālām cenu svārstībām.

Ceturtā metode tika izmantota sektoros ar nulles aktivitāti un izteiktu sezonalitāti, kā pasažieru pārvadājumi pa jūru un kompleksie atpūtas pakalpojumi. Visu "reprezentatīvo" indeksu gada patēriņa cenu indeksa aprēķins balstās uz apakšklašu līmeni. Apakšklases indekss tiek uzskatīts par "reprezentatīvu", ja Covid-19 imputāciju skaits ir zemāks par 50 %.

 

2021. gada aprīlī visu "reprezentatīvo" indeksu gada patēriņa cenu indekss ir 101,6.

No aprēķiniem tika izslēgtas šādas apakšklases (imputāciju skaits ir bijis lielāks par 50 %):

  • pasažieru pārvadājumi pa jūru (imputācijas metode 4);
  • atpūtas un sporta pakalpojumi – dalība (imputācijas metode 2);
  • kinoteātru un teātru pakalpojumi (imputācijas metode 2);
  • muzeju pakalpojumi (imputācijas metode 2);
  • kompleksie atpūtas pakalpojumi (imputācijas metode 4);
  • skaistumkopšanas procedūras (imputācijas metode 2).

Patēriņa grupa

Imputāciju īpatsvars, %

Imputācijas metode

2021. g. janvārī

2021. g. februārī

2021. g. martā

2021. g. aprīlī

2021. g. janvārī

2021. g. februārī

2021. g. martā

2021. g. aprīlī

pārtika

0,0

0,0

0,0

0,0

1.

alkohols, tabaka

0,0

0,0

0,0

0,0

apģērbs, apavi

49,3

39,8

32,5

4,9

1., 2.

1., 2.

1., 2.

1., 2.

mājoklis

8,3

6,6

5,9

2,8

1.

1.

1.

1.

mājokļa iekārta

19,8

10,2

8,6

0,9

1., 2.

1., 2.

1., 2.

1., 2.

veselība

0,2

0,1

0,0

0,0

1.

1.

transports

12,7

12,6

10,1

4,1

1., 2., 3., 4.

1., 2., 4.

1., 4.

1., 4.

sakari

0,0

0,0

0,0

0,0

atpūta, kultūra

27,4

20,5

19,2

14,8

1., 2., 4.

1., 2., 4.

1., 2., 4.

1., 2., 4.

izglītība

9,7

6,6

5,5

3,9

2.

2.

2.

2.

restorāni, viesnīcas

33,5

36,0

35,5

34,5

1.

1.

1.

1.

dažādas preces un pakalpojumi

29,2

25,2

13,4

7,7

1., 2.

1., 2.

1., 2.

1., 2.

Imputāciju īpatsvars un izmantotās metodes patēriņa grupās

Detalizēta informācija par Covid-19 apstākļos izmantojamām imputāciju metodēm, kā arī rīcību attiecībā uz indeksu apkopošanu pēckrīzes apstākļos ir pieejama:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI