DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas un Ukrainas prezidenti paraksta kopīgu deklarāciju par Ukrainas virzību uz Eiropas Savienību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts prezidents Egils Levits tiešsaistē sazinājās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy). Abi prezidenti sarunas noslēgumā parakstīja kopīgu deklarāciju par Ukrainas tālāku virzību uz Eiropas Savienību (ES).

Deklarācija paredz, ka Latvija atbalstīs Ukrainas iestāšanos ES, līdzko tā būs izpildījusi noteiktās prasības, kas ļauj tai iesniegt oficiālu pieteikumu ES dalībvalsts statusa saņemšanai. Abas valstis arī apņemas kopīgiem spēkiem aktīvāk strādāt pie tā, lai Ukraina turpinātu savu integrēšanos ES un realizētu plānotās reformas, kas Ukrainai ļaus pretendēt uz ES dalībvalsts statusu.

Valsts prezidents sarunā uzsvēra Latvijas stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei: “Latvija starptautiski izmanto jebkuru iespēju, lai atgādinātu par to, ka daļa Ukrainas ir okupēta un ka Krima ir neatņemama Ukrainas sastāvdaļa tāpat kā Donbasa reģions.”

Tāpat Valsts prezidents akcentēja: “Latvija ir gatava palīdzēt ar savu profesionālo pieredzi par reformu vadību, par eirointegrāciju. Es ļoti ceru, ka jau šajā desmitgadē Ukraina kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti, īstenojot visas tam nepieciešamās reformas.”

E. Levits pauda Latvijas izpratni par Ukrainas mērķi kļūt par NATO dalībvalsti, lai stiprinātu Eiropas drošības telpu.

V. Zelenskis pateicās E. Levitam par Latvijas konsekvento atbalstu Ukrainai un par kopīgajā deklarācijā pausto tālāko valstu sadarbību Ukrainas ceļā uz dalību ES. Ukrainas prezidents sveica Latvijas kolēģi un iedzīvotājus ar tikko aizvadīto valsts neatkarības atjaunošanas gadadienu 4. maijā un ielūdza Latvijas prezidentu apmeklēt Ukrainas neatkarības trīsdesmitgadei veltītos notikumus 23.-24. augustā Kijevā, kā arī tad paredzēto Krimas platformas dibināšanu. Tā būs valstu grupa, kuras uzdevums būtu pastāvīgi uzturēt Krimas jautājumu starptautiskajā dienaskārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI